Пак ни удрят по джоба! Поскъпва продукт от първа необходимост, който консумираме всеки ден!

Пари

Експерти очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената на пшеницата до 350 лв. за тон, респективно да се повиши и стойността на хляба. Според прогнозите, ще бъдат прибрани около 5,5 млн. тона зърно.

„Климатичните условия тази година опровергаха очакванията за високи добиви и за качествена пшеница“, каза Антонина Белопитова от Софийската стокова борса.

„Най-вече от източната част на България не са доволни от качеството, от влагата. Продават я като фуражна, което е за тях един вид загуба, тъй като от хлебната пшеница е на по-висока цена с около 10-15 процента.“

Цената се движи около 300 – 320 лева за тон без ДДС. В сравнение с миналата година увеличението е с 10% и ще продължи да расте през следващите месеци.

Очаквам повишение, но не в рамките, които наблюдавахме през 2007-а, 2008-а, когато цената на пшеницата стигна до 400 лв. на тон, каза още Белопитова, цитирана от БНР.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ