Горски стражари се напълниха с каруци, триони и коне! При обходи заловиха…

Forest with Sun Behind

Над 5000 са проверките, извършени през първата половина на 2018 г. от мобилните контролни екипи към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Разкрити са 264 нарушения, за които са съставени актове. Задържани са 40 каруци,  7 моторни превозни средства, 4 коня, 12 моторни триона и 3 други инструмента за дърводобив. Конфискувани са общо 158 куб. м незаконно добита дървесина. Установени са две нарушения, довели до смъртта на едър дивеч, сочи още отчетът за дейността на мобилните контролни екипи.
От началото на годината досега в обхвата на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към СИДП те са извършили 1766 проверки на обекти за добив на дървесина, 1331 – на превозни средства, 1718 – на физически лица, а други 447 – на ловци.

През първите шест месеца на 2018 г. горските стражари са извършили над 12 500 проверки, като 5262 от тях са дело на мобилните контролни екипи. Интензивен обход на горските територии с висока концентрация на нарушения се провежда, включително и през нощта. Именно в тъмната част на денонощието са реализирани едни от най-резултатните акции на екипите. При две от тях само в рамките на броени дни в ДЛС „Паламара” бяха задържани 5 каруци, натоварени с незаконно добита дървесина.
В резултат от предприетите засилени мерки за охрана в горите броят на конфискуваните от мобилните контролни екипи коне и каруци се е увеличил двойно спрямо данните на СИДП за първите шест месеца на 2017 г.

 

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ