Разкриха я! Активистка от „Системата ни убива“ на Манолова е шефка в „Хелп Карма“

Ралица Енева

Топ активистка от присъдружната на Мая Манолова организация „Системата ни убива“ се оказа шефката на оскандалената платформа „Хелп Карма“. Ралица Енева е била на първа линия сред майките още през 2018 г., когато дори опитва да нахлуе с тях в парламента, както и участва в тв блоковете, където се представя като най-отявлените протестърки.

Тогава Ралица Енева е категорична, че не се страхува от нищо и я интересува единствено да се променят политиките по отношение на децата с увреждания в България, пише „Трибюн“.

Много скоро след това обаче предпочита да зареже уличното палаткаджийство и се отдава на задгранични пътувания и скъпи екскурзии, докато в същото време събира пари за детето си с увреждания, а играе и ролята на шефка в „Хелп Карма“.

Оказва се, че госпожа Енева води завиден стандарт на живот, който демонстрира щедро в социалните мрежи, където качва снимки от посещенията си на спектакли на Бродуей и луксозни почивки на екзотични дестинации по цял свят. Енева като член на УС на организацията е събирала пари за лечение на дете, което по-късно се оказва безплатно.

Въпреки това, парите са отчетени като похарчени. В същото време управителката на компанията също набирала средства за лечение на детето си. За разходваните пари няма документи, за сметка на това тя демонстрирала луксозен начин на живот като посещения на спектакли на Бродуей и пътувания до екзотични места.

„Първоначалният таргет беше сто хиляди евро, аз много добре си спомням. И парите се събраха някъде за около седем месеца – от декември 2017 г. до края на юни, началото на юли 2018 г. Няколко такива интервюта съм слушала, че сумата е преценена от 100 хиляди евро да стигне за медицинските нужди на детето и за помощни средства за около четири години. Ами, аз си поиграх да сметна по отчетените документи, защото ми беше интересно… Значи, над 108 хиляди евро са похарчени за около две години и десет месеца – по-малко от три години“, казва Антоанета Тончева, доктор в Детската университетска клиника в Регенсбург, Германия. Ралица Енева твърди, че има документи, но не ги показва. Пари за бъдещите операции на детето й се набират повече от година, става ясно от кампанията в платформата, без оферти. Също така никъде не е отбелязано, че първоначално набираната сумата е била 100 000 евро и кога е станала 350 000 евро.

„Според мен, трябва пред дарителите да бъде много ясно за терапията в САЩ. Защо детето продължава да бъде част от клинично проучване и докога ще бъде? Дарителите трябва да знаят. Защото истината е, че това лечение от април месец миналата година вече е достъпно и в България“, казва д-р Антоанета Тончева.

Въпреки това детето на Ралица Енева ще продължи да се лекува в Щатите.

„Да, имам едно добро ниво (ти го каза) на лайфстайл. В никакъв случай не е нещо „УАУ“… Защото аз наистина съм майка на 3 деца, жена, която се бори, оправна съм. Затова съм се погрижила и детето ми да получава най-добрите грижи. Дала съм всичко, с което аз съм разполагала – финансов, личен, емоционален ресурс, заряд и капацитет. Всеки в крайна сметка живее така, както успее да живее, на базата на това, което успява да сътвори, било то като работа, дейност, деца, това всеки си решава колко деца да има и как да живее според възможностите си“, казва Енева, която незнайно защо днес не признава, че е на първа линия сред майките на Манолова.

Ралица Енева има добро ниво на лайфстал и очевидно не я е страх от нищо – както и преди две години, когато нахълта в парламента като една от отчаяните социално слаби майки на болни деца от „Системата ни убива“. Същите тези жени, които в последните години са лице на всяка протестна акция срещу правителството. Тези, които превърнаха тежката съдба на децата си в доходоносен бизнес.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ