Светилото д-р Румен Хичев: Пикът на COVID-19 ще е след Нова година

Д-р Румен Хичев

Налагането на временни мерки за борба с COVID-19 не е причина за икономическата криза, а безконтролното разпространение на вируса. Това заяви в ефира на bgonair д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в американското здравно министерство.

COVID-19 изведе на преден план слабите места на здравеопазването, категоричен е д-р Хичев, който от над 25 години живее и работи в САЩ.

Toй заяви, че не е привърженик на затварянето на икономиката. И уточнява – мерките, които държавите предприемат, трябва да са временни.

По думите му налагането на „зелените коридори“, които се въвеждат, имат смисъл само ако са всеобхватни. И няма критерии, по които можем да определим кои са уязвимите групи от населението.

„Тази концепция, че уязвимите групи в обществото могат да бъдат изолирани от останалите по един магически начин, практически не е възможна. Ние нямаме критерии кои са уязвимите – загиват както млади, така и възрастни, както със заболявания така и без, много трудно е да се предвиди кои са уязвимите сред нас“, категоричен е той.

Специалистът е убеден, че единственият начин да се решим проблема с COVID-19 е масовото ваксиниране.

Прогнозата на д-р Хичев е, че навлизаме в сериозната фаза на заболяването, защото пикът най-вероятно ще бъде след Нова година, през януари или февруари.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ