София става „Биг Брадър“! Огромен брой камери ще ни снимат денонощно

Камери кръстовища

440 видеокамери ще снимат нарушителите в София. Те ще наблюдават всяко ключово кръстовище в София. Така ще могат да бъдат санкционирани и нарушения като минаване на червено, непоставяне на колан или говорене по телефон, докато шофираме. Автоматична система ще налага санкциите, а целта е да се премахне човешкия фактор.

Основната идея е информацията от камерите да бъде предоставена на МВР и те да санкционират водачите. Това каза Кристиан Кръстев, зам.-кмет на София по направление „Транспорт“, в ефира на bTV.

„Тези, които преминават на червено, са хиляди на месец, миналата година има над 60 блъснати пешеходци. За това правим тази интеграция, от началото на ноември подаваме данни на МВР“, посочи той.

Заместник-кметът обясни още, че ЦГМ ще има право да санкционира неправилно паркиралите с фиш.

„Практиката е същата като нарушение на магистралата. Прилагаме мярката „неприсъствен фиш“, за да изчистим столичните улици и булеварди за градския транспорт“, каза още Кристиан Кръстев.

От думите му стана ясно, че контрольорите са инструктирани случаите да бъдат безспорни.

Той обясни още, че системата работи от началото на ноември и вече има над 400 нарушители.

„Всеки месец от 1200 до 1500 са нарушителите, които карат в бус лентите. Не по-малко от 1000 се санкционират“, отбеляза Кръстев.

Той припомни, че „Зелената зона“ в столичните квартали „Иван Вазов“ и „Яворов“ се разширява.

„Синя зона“ и „Зелена зона“ ще имат едно и също работно време – изравнява се времето в събота, неделя остава свободен ден“, каза Кристиан Кръстев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ