Каракачанов: Скопският елит живее в измислен от Белград свят

Красимир Каракачанов

Мисля, че можеше българската държавна политика да бъде доста по-активна, но въпреки всичко България се движеше в правилната посока“.

Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната часове, преди държавите от ЕС да решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания.

Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн. Очаква се България да обяви вето на рамката за Скопие. Ще отвори ли страната ни вратата пред европейското членство на Република Северна Македония в последния момент?

„Македония е националният идеал на България, а в края на краищата всяка нация трябва да има един идеал“ – това е цитат от „Дейли телеграф“ от 1924 г., с който започва книгата на Красимир Каракачанов „ВМРО – история на една борба“.
„България беше първата държава, която призна независимостта на Македония. Благодарение на българската дипломация и някои други държави също признаха Македония,“ каза Каракачанов  и припомни, че президентът Желев е успял да убеди руския президент Елцин да признае Македония именно в София.

„Признанието на България предотврати военния конфликт, какъвто го познаваме в Босна, Херцеговина, Хърватска, а после и в Косово. Милошевич нямаше интерес да въвлича във вътрешен конфликт и външни държави като България. Това спести на Македония много кръв, много сълзи, много страдания и разрушения,“ каза вицепремиерът.

Каракачанов изрази съжаление, че от другата страна политическият елит на Македония – ляв или десен (като генезис той е проюгославски, просръбски елит и досега) – е отговарял с враждебни действия. Той даде за пример арестите, делата и глобите за хора, които внасят български книги и вестници. Пазят се от 90-те години протоколи за изземване на български вестници, административни присъди.

„И ден-днешен виждаме, че въпреки усилията на България скопският елит живее в един собствен измислен от Белград свят, с цел да насажда омраза към българите и България,“ каза Каракачанов.

„България всъщност казва „не“ не на Република Македония и на нейните граждани, България ще каже „не“ на този език на омразата, „не“ на всички опити през последните 30 години да се краде, фалшифицира и манипулира българската история,“ заяви вицепремиерът.

Той подчерта, че сме се опитали да дадем една друга – европейска перспектива на Македония, визирайки Договора за сътрудничество от 1 август 2017 г. „Политиката на Македония не се измени ни на йота – освен голи декларации от страна на премиера Заев и някои министри – продължават фалшификациите на българската история. Ние им казахме: „С това отношение към идентичността на целокупния български народ няма как да се съгласим“. В Скопие разчитаха, че някой друг – по-голям и по-силен от България ще ни принуди да загърбим нашия национален интерес,“ обясни Каракачанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ