Скръбна вест, почина единият от двамата български близнаци – титани

Свещ

Скръбна вест бе съобщена и разпространена през последните часове от българската федерация по хандбал.

Отиде си още една от легендите на българския хандбал – Георги Ангелов, „Заслужил майстор на спорта“.

Новината идва само дни след кончината на Христо Коев.

Георги и Александър Ангелови са двамата братя близнаци – титани на българския хандбал.

Родени са в село Хърсово, Благоевград. Георги завършва средното си образование в град Петрич и от 1961 до 1965 година следва във ВИФ „Георги Димитров“ със специалност хандбал. В периода 1962-1974 година е играл за отборите на ВИФ „Г. Димитров“, Локомотив (София), Спортист Кремиковци, Левски Спартак, Академик (София). Става осем пъти шампион на България и три пъти носител на Купа България. С Локомотив, освен 3 шампионски титли (1972-74 г.), 2 пъти печели и Европейското първенство на УСИК (1974 и 1977 г.), а през 1973 г. достига до полуфинал за Купата на европейските шампиони. В същия период е национален състезател и част от отбора, който за първи път в историята на българския хандбал се класира на финали на световно първенство – в ГДР, където заема 11-ото място (ненадминато и досега постижение). На първенството на планетата Георги е капитан и играещ помощник на старши треньора Симеон Пишманов. За всичките си успехи е удостоен със званието МС (Майстор на Спорта) и ЗМС (Заслужил Майстор на Спорта) и е в челните места на класациите за най-добри хандбалисти на България за всички времена.

Високата оценка за неговите качества като хандбален специалист е треньорската му работа в Кувейт, където три пъти става шампион с юношески и мъжки отбори и два пъти печели купата на страната. През периода 1977-1978 год. и през 2001 година е старши треньор на юношеския национален отбор, а по-късно, през 2004-та, като консултант на същия допринася за класирането му на финали на европейско първенство.

Неколкократно е бил член на Управителния съвет на БФ Хандбал и един мандат председател на Дисциплинарната комисия.

БФ Хандбал изказва най-искрените си съчувствия към близките му!

Почивай в мир, ти даде всичко на нашият спорт!

„Благодаря, че беше бащата, за когото всяко дете мечтае! След всяка среща с теб, ТИ правеше хората по-добри! Сбогом, Татко!“, написа във „Фейсбук“ тъгуващият му син – футболният треньор Костадин Ангелов, сега начело на Янтра (Габрово).

Изпращането на Георги Ангелов ще бъде в четвъртък, 19 ноември, oт 11 часа в зала „Мемориум“ – срещу входа на Централни софийски гробища.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ