96-годишната софиянка баба Райна пребори вируса

Райна Георгиева

Жена на 96 години успя да пребори COVID-19 заедно с дъщеря си в Първа градска болница в София. Тя се казва Райна Георгиева, а дъщеря ѝ – доктор Искра Янева, е лекар в лечебното заведение. И при двете имало усложнения и двойна бронхопневмония. 96-годишната Райна преди броени дни посрещнала рождения си ден в болницата. Сега и двете са излекувани и бяха изписани от лечебното заведение.

Райна Георгиева, която пребори COVID-19, посрещнала 96-тия си рожден ден в COVID отделението на Първа градска болница на 15 ноември. Лекувала се заедно със своята дъщеря – д-р Искра Янева, която е хирург в лечебното заведение.

„Заболяли сме, не знаем как, най-вероятно не сме спазвали мерките за дистанция, за почистване на ръце, нали все пак не сме хирурзи, не знаем как, към какво можем да посегнем. И вдигнах малка температура, направихме скенери и при двете, тъй като живеем заедно, и се оказа, че имаме и двете бронхопневномия, двустранна”, разказа тя.

И двете са приети в COVID- отделението на болницата.

„Бяхме приети много бързо, защото и двете бяхме в едно такова, замаяно положeние. Страхът от това, което се случва около нас, не беше малък, но аз бях удивена от възможностите на професор Димитров и доктор Зафирова да организират отделението за 3 дни и за същото време и второ отделение се разкри на още един етаж”, сподели още д-р Янева.

Лечението преминало по установения до момента начин срещу вируса. Лекарства и антибиотици под строг режим.

„Това лечение при мен продължи с 2-3 дни повече, за да съм по-спокойна заради майка си и да посрещнем рождения ѝ ден тук. А при другите обикновено 12 дни е срокът за лечение. Пътят е установен, пътеката я има, работи тази схема”, допълни медикът.

Двете спазвали до колкото е възможно мерките за сигурност, но рискът на професията и работата с пациенти при д-р Янева е неизбежен.

„Всяка година си слагам ваксина, 15 години подред, не чувствах нищо. Трябва да вземат на време мерки и да вярват, че ще мине”, съветва баба Райна.

По професия тя е била фармацевт, а сега е една щастлива и здрава баба на 4 правнучета. Въпреки възрастта си, тя не спира да върши домакинските задачи. А съветът на доктор Искра Янева е мерките да се спазват и да не се подценява вируса.

„Хора, вярвайте в персонала, който ви лекува, не се поддавайте на писания ненужни, имах възможността да чуя коментари, че не се лекува правилно, не е така”, каза още тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ