Личните лекари вече ще могат да ни издават рецепти по телефона

03-secrets-doctors-wont-tell-doc-1280x853

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона. Това предложение беше прието след среща на здравния министър с с Българския фармацевтичен съюз.

Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента. Отпаднаха идеите на БЛС за откриване на повече денонощни аптеки в страната и за продаване на лекарства в магазините, предаде NOVA.

„Приехме, че в тази ситуация телефонна връзка между фармацевта и лекаря би свършила работа. Ние, като Лекарски съюз, ще препоръчаме на нашите членове в периода на извънредно положение колегите максимално да се възползват от възможността да отбелязват генерична замяна“, каза председателят на БЛС Иван Маджаров.

Лекарите досега допускаха генеричното заместване само за лекарства без рецепта.

„Има такъв проблем в отпускането на лекарствата, че пациентът е карантиниран, той не може да отиде при лекар, лекарят му препоръчва антибиотици по телефона, което законодателството не позволява и пациентът е в безизходица“, алармираха по-рано лекари и фармацевти.

Това накара масово лекарите и аптеките да нарушават закона. Сега масово личните лекари изпращат рецепти по Viber, които аптеките изпълняват. Например, в Търговище лекари снимат рецепти и ги изпращат на пациентите, а в Шумен пациенти си препращат рецепти, за да си купят антибиотик за всеки случай. В Силистра се наблюдаваше друго явление – пращане на рецепти по телефона.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ