Сдружение иска глоби за поругаването на централата на ВМРО, паметник на културата е

ВМРО централа
„Министър Боил Банов ще реагира ли след поругаването на централата на ВМРО в София, която се намира в сграда – паметник на културата от национално значение? Настояваме Министерство на културата да глоби виновните лица, които участваха в оскверняването на поредния знаков паметник от културното ни наследство“. Това се казва в писмо на сдружение „Зограф“.

След като централата на ВМРО на столичната ул. „Пиротска“ № 5 бе замеряна с яйца, камъни и павета в 131-ата вечер на недоволство срещу правителството, а входната ѝ врата бе счупена от протестърите, отново сме свидетели как грубо и най-безочливо се нарушават разпоредбите на Закона за културното наследство, поради което инициаторите и участниците в тази „акция“ трябва да понесат санкции за своите противоправни действия, категорични са в сдружение „Зограф“.

От гражданската организация напомнят, че поруганата сграда на Македонския културен дом на ул. „Пиротска“ № 5 (днес – централа на ПП „ВМРО – Българско национално движение“), е обявена през 1978 година в брой 40 на „Държавен вестник“ за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата от национално значение, тъй като тя е сред най-впечатляващите образци на българския архитектурен модернизъм преди Втората световна война, което осигурява нейния защитен статут.

„Очакваме от министър Боил Банов и от Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата да привлекат към административнонаказателна отговорност лицата, включили се във вандалската проява срещу централата на ВМРО, още повече че част от тях са и известни, тъй като те даваха интервюта за телевизиите от мястото на събитието във вечерта на погрома“, изтъкват от сдружение „Зограф“.

От гражданското сдружение отново посочват, че според Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство „Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.“

От сдружение „Зограф“ все още очакват Министерство на културата да съобщи на официалния сайт на институцията и какви именно административни мерки вече са предприети от ведомството срещу активистите на „Отровното трио“ заради скандалното къртене на историческите жълти павета на площад „Независимост“ в София, обявени също за паметник на културата, както и за всички щети и поразии, нанесени след призивите им за ескалиране на протестните действия на редица емблематични сгради със статут на недвижими културни ценности с национално значение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ