Бивш здравен министър на България скъса оковите, каза истината, защо „мрем яко“

Д-р Мими Виткова

Много са причините за високата смъртност у нас. Проблемът се политизира страшно много, не само у нас, но и в чужбина. Това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова за Нова ТВ.

По думите ѝ част от причините са подготовката на обществото и на здравната система, тъй като мерките не са едностранни, пропиляните месеци, разнопосочните мерки, късната хоспитализация, както и прехвърлянето на отговорност.

„Вероятно, когато мине епидемията, тогава ще сме по-категорични. Дали краткият, но по-тотален локдаун не е по-ефективен от „влаченето“ в половинчати мерки, когато може да получим две в едно – висока смъртност и икономически последствия“, заяви д-р Виткова.

Според бившия здравен министър не е такъв проблем тоталното затваряне на икономиката, колкото затварянето на тези сектори, които не са пряко свързани с икономиката.

„Да спреш плановите операции преди да си затворил нощните заведения е мярка, която не може да бъде обяснена логично“, категорична бе тя.

„Ние легла имаме достатъчно като брой. Те са свръх концентрирани в някои региони в страната, но са в дефицит в други“, уточни д-р Виткова.

„Вече е толкова дифузно разпространението… РЗИ нямат капацитет да проследят контактните, нямаме масово тестване, за да можем да изолираме тези, които са без клиника. Там е опасността – децата и младите са без клиника, но те разнасят болестта“, каза още тя.

Запитана дали здравеопазването ни е най-зле по всички показатели, д-р Виткова отговори: „Това че сме на дъното, не бива да го оспорваме. Статистиката е сложна. Ние нямаме информация каква е възрастовата структура на смъртността, нито каква е комбинираната патология заедно с COVID-19. Т.е. дали пациентите умират от коронавирус или с коронавирус“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ