Скръбна вест, 9 войници се самоубиха, след информация, че са избивани цивилни

Свещ

9 войници са се самоубили само в рамките на три седмици на фона на публикувания доклад, според който елитни австралийски войници са избивали цивилни граждани в Афганистан, предаде „Дейли мейл”.

Австралийските сили публикуваха наскоро доклад, според който са намерени съществени доказателства, че в Афганистан елитни войници на Австралия са извършвали военни престъпления. 39 цивилни граждани и затворници са били убити, а изводите са направени след разпит на стотици свидетели. Престъпленията са били извършени между 2009 и 2013 година.

Изводите от четиригодишното разследване на австралийските въоръжени сили предизвикаха остра международна реакция. Британското издание пише, че е безпрецедентно в австралийската военна история толкова много войници да се самоубият за толкова кратко време. Смята се, че напрежението около разследването има връзка със самоубийствата.

Осем мъже и една жена от въоръжените сили на Австралия са се самоубили. Засега не се знае за потенциално тяхно участие във военните престъпления, но експертите не изключват те да са взели решението да сложат край на живота си заради доклада, свързан с войната в Афганистан. Сред самоубилите се и ветеранът Шейн Холт (на снимката), който е посегнал на живота си на 16 ноември. Той има 3-годишен син. Според доклада елитни войници са загърбвали своите стандарти по време на кървавите сражения в Афганистан, когато са били подлагани постоянно на огромно физическо и психическо напрежение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ