Край на очакването ще ни затворят или не, проф. Кантарджиев съобщи: Има решение!

Тодор Кантарджиев, главен комисар Светлан Кичиков

След три седмици ще се разбере дали мерките ще останат, или ще бъдат разхлабени. Това каза пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болници проф. Тодор Кантарджиев. С това си изявление той даде да се разбере, че мерките, които бяха предложени вчера ще бъдат приети.

Той коментира мярката за затваряне на детски градини и ясли, като посочи, че инфекцията е опасна не за здравето на най-малките деца, а за техните баби и дядовци, които ги гледат. Проф. Кантарджиев припомни, че винаги е призовавал мерките да се спазват, а за хората, които не го правят – да има контрол.

„Ясно, че 85 % от хората са достатъчно разумни и спазват мерките, но 15 % , които заплашват здравето на обществото, за тях трябва да има контрол“, подчерта той.

„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му до 14-и ноември случаите на Covid-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко.

Няма вкарване на хаос в обществото, категоричен е проф. Кантарджиев.

„Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят… Ако си се заразил с нисковирусно число можеш да преминеш болестта или с леки симптоми, или с никакви…Трябва да сме трезви и да не се плашим излишно“, категоричен е професорът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ