Депутатите одобриха бюджета на НЗОК за 2021 г.

Парламент

Депутатите приеха окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

Финансовата рамка за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата. Бюджетът на НЗОК за 2021 г. е 5 милиарда и 341 милиона лева. Първоначалното предложение бе за 5,084 млрд., но между двете четения то претърпя промяна.

В средствата е включена и предвидената допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти.

От следващата година медиците ще получават допълнение към трудовите си възнаграждения, докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Средствата ще се получават паралелно с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19.

Увеличение към възнагражденията няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 000 лева месечно.

Разчетът предвижда повече пари да има и за лекарства – 1,3 млрд. лв.

Средствата за болниците също се увеличават – 2,37 млрд. лв. са предвидени, като тези, които предоставят комплексно обслужване за пациенти с коронавирус, ще получават повече.

В текстовете е разписано още, че задължения за работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, както и санкции при отказ от тяхното изпълнение.

Бюджетът на НЗОК запазва здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 г. е 60:40.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ