Вирусолог обясни дали новите мерки ще имат ефект и ще помогне ли ваксината срещу К-19

15

Аз вярвам, че от мерките ще имат ефект. Те ще се вземат навреме. Всички очакваме да облекчим натиска върху здравната ни система. Надявам се тази ужасяваща поредица от смъртни случаи да намалява. Това е много висока цена, която не искам да плащаме.

Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Не знаем толкова много за биологията на вируса. Той се изменя“, посочи тя.

Ученият от БАН разкри, че е била впечатлена от действията на китайските власти да тестват град с 10 милиона жители.

„Не знаем как ще еволюира този вирус. Учените смятат, че сме или в пика на вируса или близо до него. Този вирус се разпространява от човек на човек. Във всички случаи значение имат мерките, които се взимат, както и това дали ще има ваксина“, прогнозира проф. Александрова.

„В такава ситуация всеки търси обяснение. Най-лесното е да кажем, че става дума за нещо конспиративно, но това е изцяло биологичен продукт. Всички коронавируси имат животински произход и с този вирус е така. Ако вирусът е модифициран, щеше да е останала някаква следва“, смята ученият.

„Многото мутации на вируса показват, че той е много стабилен. Ние няма как да му въздействаме и той се чувства комфортно. Възможно е той да започне отново да се променя. Към момента няма основания да е притесняваме, че създадените ваксини няма да са ефикасни“, успокои тя.

По думите ѝ, ваксините, които се създават ще учат организма ни да разпознава вируса и той ще се бори с него. Освен това молекулата ще помага на тялото ни да не прояви свръх реакция, обясни тя



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ