Изтъкнат доцент с безценни съвети как да засилим имунитета си по време на изолация

03-secrets-doctors-wont-tell-doc-1280x853

Едни и същи неща причиняват нарушен имунитет и хипертония – обездвижване, наднормено тегло, нездравословно хранене и недоспиване. Високото кръвно е белег, че хората водят нездравословен начин на живот.

Това заяви пред БНТ доц. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР.

В условията на изолация доц. Марчев посъветва хората да спортуват, дори у дома – поне 35-40 минути физически натоварвания всеки ден.

Тези, които спят под 6 ч. по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания. Защитните сили се синтезират по време на сън, допълни доц. Марчев.

Сред препоръките за здраво сърце са, човек да има контакт с близките си хора –  колкото повече близки контакти има един човек, толкова по-дълго живее. Да се избягват  негативните новини и коментари, да се консумират повече варива, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, ядки и риба.

Сърдечно болните с COVID-19 трябва да се приготвят психически да се борят с инфекцията в рамките на 2 седмици, да не се страхуват от температурата до 38 градуса например, защото тя стимулира защитните сили на организма.

Месец и половина след преболедуването на COVID-19 хората не трябва да се претоварват, каза още доц. Сотир Марчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ