23 хиляди медици ще получат допълнителни пари над заплатите си

Пирогов, Коронавирус

Със 182 млн. лева ще се осигури 23 000 здравни работници да получават предвидените допълнителни 1000 лв. месечно над основните им възнаграждения.

Със средствата общините ще могат да продължат да предоставят патронажна грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, съобщиха от правителствената пресслужба.

С допълнителните средства ще се подкрепят и работодателите с цел запазване заетостта на служителите в секторите, в които стопанската дейност е временно преустановена заради наложените от държавата противоепидемични мерки.
Парите са от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, а днес правителството даде съгласие Управляващият орган на  да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на до 8,01 на сто над определения й бюджет във връзка с мерки в подкрепа на борбата с разпространението на COVID-19.

Наддоговорените средства ще бъдат компенсирани от предстоящо допълнително финансиране от механизма REACT-EU за ОПРЧР 2014-2020.

С друго решение правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лв. Средствата са предназначени за закупуване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на COVID-19.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ