Смъртта е непозната за тях: Млади акушерки ридаят като деца за починали COVID пациенти

8

Току-що дипломирали се акушерки се преквалифицираха в Covid сестри. Те работят в Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. И тъй като са учили да посрещат младия живот, сега трудно приемат загубата на пациент.

Главната сестра на великотърновската болница Йорданка Минекова разказа пред БНР, че младите й колеги от отделението по акушерство и гинекология са се включили много активно. Момичетата са завършили едва миналата година.

„Всеки ден минавам малко да им дам сила, тонус, да им вдъхна увереност. Днес се разплакаха, защото изгубиха една жена, а за тях това е много чуждо, защото те са акушерки. Аз отивам и те плачат като малки деца, че не са могли да ѝ помогнат. Обяснявам им, че болестта е такава и че те трябва да свикват с това. Но колегите много изживяват всичко, което се случва“, сподели главната сестра.

Седем отделения в болницата са с пациенти с тежки форми на коронавирусна инфекция. Няма минута със свободно легло, нито в отделенията, нито в триажа, разказва Йорданка.

„Тази сутрин бяха 97. Последните седмици под 90 пациенти ние нямаме. Всеки ден изписваме пациенти, за радост, с подобрение. Чудесно е това, но, за съжаление, нито за минута не оставаме с едно свободно легло, те веднага се попълват“, сподели още тя.

В областната болница във Велико Търново няма сериозна криза за медици, но лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите са на ръба на силите си.

„Като влезем при болните, те искат ей така да ни хванат за ръцете, а ние сме с ръкавици. Толкова сме екипирани, а ние сме свикнали да усещаме човешката длан, да хванеш възрастния човек за ръката, да му кажеш „Няма страшно, ние ще ти помогнем!“. Мразим ги тези ръкавици, мразим ги тези скафандри! Те търсят, едва дишайки, да видят очите ни през запотените очила и да срещнат погледа ни, за да се уверят наистина ли ние вярваме, че ще се оправят или ги лъжем. Търсещите погледи, това не им дава мира на колегите, защото е неестествен начин на работа“, разказа Йорданка Минекова.

Великотърновската болница има нужда и от куриери. Търсят се доброволци, които да осъществяват връзката между отделенията и диагностичните звена.

„Наистина имаме крещяща нужда от доброволци, които да извършват куриерски функции. Всички колеги, които работят в Covid отделенията, не излизат 7 дни от тях, предвид че те работят в такава среда. По тази причина се налага епруветки с кръв да се носят до лабораторията, кръвни плазми, кръвни продукти от Центъра за трансфузионна хематология да се пренасят до отделенията. Всичко това наистина изисква човешки ресурс, който ние в момента нямаме“, разкри още сестрата.

Доброволците куриери ще разнасят по отделенията и топлия обяд, който бизнесът и ресторантите във Велико Търново даряват ежедневно за медиците в Covid отделенията на областната болница.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ