Уволниха полицейски шеф, карал без „Гражданска отговорност“

Полиция патрулка

Началникът на полицейския участък в Кресна Стоичко Калаузки бе уволнен дисциплинарно със заповед на директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград комисар Дойчин Дойчинов. Най-тежкото наказание е наложено след дисциплинарна проверка, образувана във връзка с нарушение на Закона за движение по пътищата на полицейския началник, съобщи „Струма“.

През юли Калаузки е засечен от пътни полицаи, че управлява личния си автомобил „Хонда“ без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, която изтекла преди около 9 месеца, поради което бил служебно дерегистриран.

Според състава на дисциплинарна комисия с тези си действия Стоичко Калаузки е нарушил Етичния кодекс, тъй като се е поставил над закона, което е морално укоримо. Освен това е уронил и престижа на службата, тъй като случаят станал публично достояние, което предизвикало обществено възмущение под формата на коментари в сайтовете.

Заповедта за уволнение на Стоичко Калаузки е издадена на 25 ноември, а във вторник той е депозирал жалба в Административен съд.

Само преди няколко месеца в същия съд се гледаха две дела по жалби на вече бившия полицейски шеф в Кресна срещу предишни дисциплинарни наказания. Стоичко Калаузки оспори наложеното му порицание със заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград Дойчин Дойчинов от 21 януари 2020 г. Той бе наказан за една година с „порицание“ заради три нарушения, установени от комисия, която извършила проверка по сигнал срещу него. Нарушенията, които открили, се изразявали в това, че като шеф на служба „Миграция“ не е провел инструктаж на служителите преди провеждането на специализирана полицейска операция, че включил друг полицай за участие в акцията вместо негов колега, който бил планиран, и че не взел мерки за това, че в продължение на 5 г. служителка си тръгвала половин час по-рано от работа – в 17 ч. вместо в 17.30 ч.

В хода на делото станало ясно, че Стоичко Калаузки е искал 4 пъти отвод на дисциплинарната комисия заради тенденциозно отношение, като той твърди, че бил дискриминиран, репресиран и унизен. Като свидетели са разпитани полицаи от група „Миграция“, които твърдят, че им е провеждан устен инструктаж. При анализа на доказателствата съдията по делото счита, че не става ясно при какви конкретни обстоятелства са извършени посочените нарушения. За първите две се посочва, че са в разрез със заповед на министъра на МВР, а всъщност заповедта е подписана от главния секретар на МВР.

Според съдията вменените три дисциплинарни нарушения не се открояват с никаква особена тежест, нито са настъпили каквито и да е вредни последици от тях за когото и да било, поради което наложеното му „порицание“ е отменено. Решението бе окончателно и не подлежи на обжалване.

Друг състав на Административен съд обаче потвърди дисциплинарно наказание от 6-месечно порицание, което било наложено на Стоичко Калаузки от полицейския директор заради типова бланка на заявление, която попълват чужденците за постоянно или продължително пребиваване в страната, която вместо във формат А4 била във формат А3. Заповедта на директора на ОД на МВР – Благоевград от 6 декември 2019 г. е потвърдена.

Стоичко Калаузки бе назначен като началник на ПУ – Кресна през март 2020 г., а временно изпълняващ длъжността началник група „Миграция“ тогава става Зорница Папучарова. Калаузки има над 24-годишен стаж в МВР, като е работил в различни служби – РЗБОП и Икономическа полиция, и е многократно награждаван.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ