Новият спонсор на Цветан Цветанов тежко лъже за първия си милион в Щатите

7 Dni Bulgaria05.12.2020
петър вълнев

Въпросите, които журналистите НЕ ЗАДАХОХА на Павел Вълнев, човекът който финансира политическия проект на Цветан Цветанов, милионерът от Чикаго, бившият собственик на унищожената телевизия BIT, човекът решил да промени България точно с втория човек на Борисов, който над десетилетие, заедно с герб, правеше България да изглежда точно такава каквато е в момента:

На въпросите „откъде е първият милион“ на братя Вълневи – Петър Вълнев, отговаря като с приказката „Аладин и Вълшебната Лампа“ – „Дойдохме с едни 300 долара в джоба и хоп, след по-малко от 2 години имахме фирма с много камиони.“ И на тези отговори журналистите кимат възхитено с глава.

А ето истинските въпроси, които един адекватен и информиран журналист би трябвало да зададе:

Г-н Вълнев, от разказите ви за началото на живота ви в Америка става ясно, че сте отишли там през 2002 г. на бригада и след това сте останали нелегално да живеете там. От разказите ви се разбира, че около една или две години сте работили като нелегални имигранти – като разносвачи на пици, охрана на паркинг, чистачи в хотели и сте карали камион. Има разминаване в информацията за вас от медиите – едни казват, че сте започнали да карате камион – през 2003 други през 2004 г. Но това е без значение. Вие споделяте, че ви е било трудно в началото да намерите работа, защото сте били без документи. В медиите се разказва, като се позовават на вас, че сте получили едногодишна американска виза през 2004. (каква точно е била тази виза? Да не е била туристическа?) Но каквато и да е била, тя не би могла да ви бъде документ, на основата, на който която и да е банка да ви даде кредит за първия камион! Първо, защото не сте натурализирани американци, второ, защото нямате никаква собственост, или сериозни доходи с които да гарантирате кредита – а ако сте използвали американски кредитни карти – със сигурност лимитът им не бил по-висок от няколко стотин долара – след като нямате кредитна история в САЩ. Разказът ви при Диков, че през 2004 година вече сте имали 15 камиона взети на кредит от банка, от вече създадена ваша фирма, която сте разработвали от някакъв апартамент – като някой Бил Гейтс или Стив Джобс, звучи нереалистично. Разкажете за подробностите?

Второ, вие твърдите, че сте продали вашата телевизия, защото не сте видели потенциал в нея и защото не ви е носила доходи, а само разходи. Продажбата, обаче става, когато тя е вече 4-та по гледаемост телевизия в България и очевидно с огромен потенциал. Но всеки има право да продава каквото си иска, включително и вие. Но вие, в интервюто си при Диков, дискретно се правите на неинформиран кой точно ви е купувача. Само казвате, че телевизията са я „купили хора от властта, за да я унищожат.“ Искам да ви припомня, че тогава във властта (втори такъв човек, бе вашият бенефициент Цветан Цветанов, който е имал не една срещи с вас в САЩ). Имате доста щастливи снимки с него в Чикаго…Та по вашите думи герб и дпс – като „властта“ са съсипали вашия бизнес, създаден с мнооооого труд от вас. Само че, участник в това е и Цветанов, не ли? Или ако не пряк участник, то много, информиран по въпроса – и за рекламния картел, от който се оплаквате и който уж не е позволявал да се рекламира при вас …. Не ли, г-н Вълнев?

Трето, как точно си представяте Цветан Цветанов да бъде факела на промяната в България, след като до преди една година агитираше за герб и беше инструментариума на Борисов за безобразията, в които сега той същият обвинява герб? Не намирате ли това за абсурдно? Човек над десетилетие като втора ръка на Борисов да бъде каквато и да е алтернатива? Нали не искате да кажете, че сте по-наивен и то дете? Вие твърдите, че проекта ви е за честни и неопетнени хора. Не ме карайте да се търкалям от смях – гледайки Цветанов, чийто апартамент вие намирате за „скромен“. Може и да е такъв – никой не би го интересувал какъв е, ако можеше Цветанов да обясни обективния произход на парите и съмненията за търговия с влияние, неглижирани от прокуратурата.

И последно – много преди продажбата на телевизията ви, в нея се появи драстична промяна в редакторския уклон и знаковите и най-гледани журналисти и предавания един по един започнаха да изчезват…Що тъй, г-н Вълнев? Нали никой не ви се е месил в бизнеса, пък изглежда по друг начин….

И най-последно – самият факт, че казахте в края на интервюто си с Диков, че членството ни в ЕС, не ни е донесло нищо друго освен, че можем да пътуваме свободно, показва че вие или сте дълбоко игнорантен или много неподготвен за политик, или че просто нескопосно повтаряте думи на политически поръчители. Каквото и да е то, вече като политик, с претенции за реформаторство, бъдете готов за ви задават много повече въпроси от гореспоменатите. Защото не всички българи в България и Америка пасат трева.

Коментарът е от Фейсбук профила на журналиста Татяна Кристи



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ