Възможно ли е? Забраняват телефоните в час, родители ще подписват договор!

88544912_istock_000069588591_full

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поиска реална забрана за притежание и ползване на мобилен телефон в учебен час.

Предложението на Синдикат „Образование“ е за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), като се вменизадължение за подписване на договор между образователната институция и семейството, който да включва и изрична забрана за притежание и ползване на мобилен телефон в учебен час.

Синдикатът също настоява по-бързо да се осигурят дигитални устройства на образователните институции за работа в час като таблети, монитори, интерактивни дъски и др., които да привлекат интереса на децата и учениците.

В позицията на синдиката се казва, че са необходими промени, тъй като в момента правилата към учениците и родителите са спорни и неефективни.

„Изходите от тази ситуация са два: Да продължим да се давим в океана от формални текстове и да си мечтаем, че не сме стигнали дъното на упадъка на българското образование или да използваме отдавна откритата „топла“ вода и създадем действащи правила“, отбелязват от синдиката.
„Текстът от ЗПУО за забрана ползването на мобилен телефон по време на учебен час не действа. Българските ученици могат и си играят на смартфоните или си „чатят“ по време на час. Защото няма инструменти за противодействие на този порок. Защото виждаме несъгласието на повечето български родители към всички ограничения към техните деца. И защото законотворците не целят създаването на правила, които да се спазват, а предпочитат такива, които звучат красиво. Не можем да пропуснем някои образователни институции, които са създали правила и в часа „молят“ учениците да поставят телефоните в къщички за телефони“, пояснява се още.

Синдикатът дава примери с европейски държави, където е забранено ползването на мобилен телефон по време на час.

News.bg


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ