Окончателно: Промениха името на празника 24 май

Парламент

Парламентът окончателно прекръсти националния празник 24 май. Законовата поправка беше направена в Кодекса по труда, тъй като в него са описани официалните празници на страната, които са почивни дни.

Промяната е по предложение на „Обединени патриоти” и е подкрепена от ГЕРБ и „Воля“. БСП гласуваха против. От ДПС присъстваше само председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който също подкрепи новото име на празника.

Първото предложение на „Обединени патриоти“ бе с празника да се отбелязва „Деня на българската писменост, просвета и култура”. Реакциите на научната общност, обаче, принуди патриотите да сменят подхода.

След размяна на обвинения в пленарна зала мнозинството прие празникът да е „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност“.

„С тази промяна се връщаме към историческата истина и българските традиции. На 24 май празнуваме светите братя Кирил и Методий. Това е празник на нашата азбука, на българската просвета и култура, на това, което ляга в основите на една славянска традиция и книжовност, която днес надхвърля славянската определеност и можем да кажем, че е световна културна реалност“, коментира Милен Михов от „Обединени патриоти“.

Социалистите и отцепниците от левицата, нарекли се „Прогресивни социалисти“ обявиха, че промяната на името на 24 май не е в дневния ред на обществото, както и че премахването на славянската писменост от него чертае разделителни линии с други народи.

От „Обединени патриоти“, обаче, разкриха, че против преименуването на празника са само БСП, отцепниците от левицата и представителите на партия „Атака“, които защитават „проруските интереси“ у нас и твърдението на Кремъл, братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Промяната в името на празника 24 май бе подкрепена от 86 народни представители, 43 гласуваха – „против“, а 4-ма – „въздържали се“, с което тя бе приета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ