Проф. Ангелов: Заради късно потърсена лекарска помощ умират и млади хора

Министър Костадин Ангелов 1

Броят на оздравелите от коронавирус за последната седмица прави изключително добро впечатление. За последните седем дни излекуваните са 16 872 души. Общо за последните четири дни, само за тази седмица, са 11 405. Тези числа са надеждата, която ни е необходима в битката, която продължава да ни притиска и да оказва натиск върху здравната система. Това каза на брифинг в Министерски съвет във връзка с разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Здравният министър отчете, че за последното денонощие направените проби за коронавирус са 8 578, 3 328 от които са положителни.

В лечебни заведения в страната са 6 998 пациенти, от тях 5 544 в интензивни структури. Случаите при медици от началото на пандемията досега: 7 445, активни са 3 590 случая. На домашно лечение са 3 362. В лечебни заведения са 228, в интензивни структури са 27 медици, посочи още проф. Ангелов.

Той коментира и процента на заетост на болничните легла в страната, като отчете, че тя е най-голяма в Ямбол – 98%. В Шумен тя е 85%, но недостигът на легла намалява спрямо миналата седмица.

,,Висока е заетостта в областите Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен и Разград“, допълни министърът.

Ситуацията изисква надлъгване с вируса, за да го победим и в България, и в Европа, посочи още той.

,,Не се готвим да отворим детските градини, към момента данните не ни водят в тази посока. Ясно го казах на брифинга, който дадох при раздаване на линейките, че имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение. Когато имаме достатъчно данни, ние ще вземем или няма да вземем това решение. Нека да не се отказваме по средата на пътя. Остават само десет дни до 21 декември, нека ги прекараме в партньорство. Протягаме ръка към всички българи, които спазват мерките, които сме приложили. Нека да проявят разбиране за тяхната необходимост. Нека за десет дни, ако можем, да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвинения и да се съсредоточим в целта, която преследваме – да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим“, коментира още здравният министър той.

Трябва да намерим баланса, който е много крехък. Виждате какво се случва в Западна Европа. Този вирус опровергава всяко едно твърдение. Всички сбъркахме. Предпазвам се от категорично мнение. Следим всяко едно число, всяко едно мнение. Опитваме се да направим всякакви процеси по логистика на ваксините, но не всичко зависи от България. Никога не сме мислели, че Америка ще подпише указ, с който се забранява износът на ваксини от страната. Надеждата идва с ваксините. Дотогава трябва да провеждаме правилно политиката и всеки от нас да бъде лекар, защото това иска коронавирусът, категоричен е той.

По думите при проверките около 8-и декември е съставен само един акт за работещ ресторант.

Проф. Ангелов сподели, че в Бургас и Варна ситуацията е по-тежка и лекарите са подложени на по-голям натиск, а по отношение на случаите с починали млади хора той посочи, че вероятната причина е късно потърсената лекарска помощ.

,,Проблемът с допълнителните пари за личните лекари е чисто бюджетна процедура. Днес ще има решение. Общопрактикуващите ще си получат средствата такива, каквито са обещани. Проблемът с допълнителните 1000 лева е само при личните лекари, докато при другите медици те се изплащат регулярно“, отсече министърът на здравеопазването.

Това, което видяхме с починалия човек пред болница „Света Анна“ във Варна, е недопустимо. Разпоредил съм проверки и съм сигурен, че ще има санкционирани лица, категоричен е проф. Костадин Ангелов.

По думите му никой в щаба няма притеснение, че болничните легла ще свършат.

Здравният министър обясни, че се подготвя мащабна национална информационна кампания относно ваксините срещу коронавируса.

Имаме амбицията да помогнем на всички български лекари и специалисти, които ще се занимават с ваксинирането. Много е рано да говорим за показания и противопоказания, докато не излезе кратката характеристика за проекта, информира той.

Създаването на ваксините за коронавируса не е стартирало през месец март тази година, когато започна тази инфекция. Предполагам всички си спомняте инфекцията SaRs-COVID 1, която беше през 2003 година. Тази инфекция е SaRs-COVID 2. Можем да кажем, че това е втора версия на коронавируса, който беше през 2003 година, така че от 2003 година фирмите работят по подобна ваксина, уточни здравният министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ