Наши медици спасиха живота на тежко болна с COVID-19 чрез нов подход

коронавирус

В Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ в Пловдив спасиха пациентка в изключително тежко състояние заради COVID-19, след като приложиха нов терапевтичен подход.

Лечението бе проведено от екипа в отделението под ръководството на началника д-р Стефан Василев и консултанта д-р Чавдар Ботев, водещ хематолог с 30-годишен опит в терапията на тромботични микроангиопатии.

На практика това беше нашият последен опит да спасим 55-годишната жена, на която COVID-19 беше причинил животозастрашаваща тромбоза на съдовете, довело до интубирането, каза д-р Ботев.

Той припомни, че всички терапии, без приложението на ремдесивир, в цял свят, а не само у нас, са експериментални, затова всяка се одобрява от комисията по лекарска етика в болницата.

„Д-р Василев ме покани, защото пациентката е развила тромботична микроангиопатия. Спадът на тромбоцитите беше 50% за ден, лактат дехидрогеназата се беше покачила, което беше довело до запушване на кръвоносните съдове във важни органи – сърце, бъбреци, мозък.

Най-напред поставихме висока доза медикамент за лизиране /разрушаване/ на тромбоцитите. След това сложихме сърфактант, а на края направихме плазмафереза“, разказа хематологът.

В резултат на последователното прилагане на трите най-съвременни и най-обещаващи метода на лечение за 5 дни съставът на кръвта се нормализира, а състоянието на болната започва да се подобрява.

Д-р Ботев увери, че с терапията на пациенти с коронавирус с плазмафереза на тромботична микроангиопатия не се получава увреждане на мозъка, което се констатира при 53% от тежко преболедувалите и интубирани.

И трите метода, ползвани в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ и дали отличен резултат за 55-годишната, са в процес на клинично проучване, но до момента се очертават като суперперспективни.

Според д-р Ботев приложени правилно, в посочената последователност, гарантират фантастични резултати. Тази технология може да спаси 90% от интубираните заразени с коронавирус, а също и да ги запази от последици за мозъка. В момента 95% от болните на апаратна вентилация загиват, посочи за сравнение водещият специалист.

Той заяви, че освен това има и медицинска апаратура, която показва, че кръвта на заразения се сгъстява и той е застрашен от тромбоза 3 дни, преди да бъде интубиран. Ако тогава се започне лечението, на пациента ще бъдат спестени доста страдания, прогнозата за изход е по-добра, ще се съкрати и вътреболничният престой.

Затова той предлага Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ да се превърне в Център за лечение на тежко болни с COVID-19. Екипът е подготвен отлично, а болницата разполага с необходимата медицинско оборудване за диагностика и лечение, аргументира се д-р Ботев.

Нашата мисия е да помагаме в максимална степен на болните и сме отворени за всички идеи, с които можем да постигнем тази цел, заяви управителката д-р Надежда Крумова.

По отношение на ваксината той коментира, че хората, които не се имунизират, са изложени на риск, защото автоимунното заболяване е не само непознато за медицината, но и протича коварно.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ