Депутатка с ексклузивно признание: Пред очите ми пребиваха бременна жена, ще се разправим с насилниците!

89e3316b52b1e52335c664bd76df6b78

От ГЕРБ ще предложат законодателни промени в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие, съобщи във Варна председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. Тези мерки ще  гарантират по-ефективна защита на жертвите на този вид престъпления. За първи път ще се въведат специализирани състави на престъпление и ще се инкриминират психическото насилие и насаждането на страх. Целта е да има превенция на такъв вид посегателства и адекватни наказания за насилниците, обясни Кирилов.

При доказване на преки последствия върху жертвата след психически тормоз, предложеното наказание е до една година затвор или пробация. При домашно насилие по хулигански или расистки подбуди се предвижда лишаване от свобода до 5 години.

Крайно време е да има нормативни промени за такива престъпления, изради мнение депутатът от ГЕРБ Нели Петрова. Тя разказа история от личния си живот. Народната представителка ставала свидетел как бременна жена в съседно семейство била системно пребивана.

Освен промени в законодателството, е нужно и по-ефективно взаимодействие с полицията, посочи Кирилов. Той добави, че е редно и да се развива мрежата от помощни центрове за жертви на домошно насилие.

Макар че Конституционният съд излезе със становище, че Истанбулската конвенция противоречи на текстове от Конституцията, от ГЕРБ ще продължат да работят в посока прилагане на тези механизми.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ