Разкриха странна аномалия със смъртността от COVID-19 в София и другите градове

ВМА, Коронавирус

„Има лек спад на новозаразените с коронавирус и на смъртните случаи, с цялата условност, която стои при един такъв извод. През последната седмица най-зле беше ситуацията във Варна, в Бургас, в Ямбол, а най-добре в Кърджали и в Търговище, говорим колко са диагностицирани на 100 000 души население. При София има рязък спад на броя диагностицирани, но дискусията остава – дали защото повече антигенни и по-малко PCR тестове се правят“. Това отчете пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му разделението в обществото го има не само у нас, но в нашата страна е подчертано ниска социалната солидарност.

„Прави огромно впечатление огромната разлика в смъртността – София има свръх ниска смъртност в сравнение с региони като Монтана, Видин, Русе, Разград. Прави впечатление разликата в смъртността между подобни градове като Пловдив и Варна, в Пловдив тя е значително по-голяма. Проблемът е равнището на болничната помощ, на здравната система… Виждат се и проблеми с политическата реакция. Няма опозиционна политическа формация, която да каже – направете локдаун“, посочи Безлов.

„У нас сега, за разлика от пролетта, силно предимство получиха икономическите интереси“, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ