Така се прави! Хора от квартала запретнаха ръкави и с палети, гуми, дъски и боя…

IMG_20180727_111320

Варненският квартал „Успех“ (т.нар. „Квартал на слепите“) се превръща в територия на социални пространства, благодарение на труда на доброволците от сдружение „Пауър Джъмп“ и местните жители в квартала. Предимно с подръчни, натурални и рециклирани материали като палети, автомобилни гуми, дъски, боя, в малко популярния квартал в града се изграждат огради, площадки за игра, места за срещи, беседки, дори и кино екран на открито.

Местната инициатива е част от националния проект „_Място“ на сдружение БГ Бъди Активен, в рамките на който в десет населени места в страната малки организации заедно с местните жители трябва да изберат занемарено пространство, което да преобразят и трансформират в място за социални срещи и събития. „Мястото“ във Варна се случва в квартал „Успех“ – това е кварталът непосредствено до предприятие „Успех“ на Съюза на слепите в България, който се намира в промишлената зона над Циркова площадка, в квартал „Победа“. Територията е малко позната на мнозина варненци, поради скритата си локация и липсата на достатъчно социални събития, които да привлекат вниманието на гражданите.

Целият район наоколо е наситен с предприятия и жилищни комплекси, в които в социалистическия период са събрани да живеят и работят там хора със зрителни, слухови и двигателни нарушения, деца, лишени от родителски грижи, както и приютът за бездомни. Социалната изолация, която се е получава в този квартал, го прави толкова непознат за външния свят. Това е причината сдружение „Пауър Джъмп“ да избере да реализира проект „_Място“ точно там. Сдружението започва да работи с местната общност още в края на 2017 г., като организира специализирани тренировки по стрелба с лък за незрящи и зрително затруднени. В последствие сформираният екип се явява на състезание в началото на лято 2018 г., където спечелва купата заедно с няколко медала. Успешното сътрудничество е допълнителен стимул да се работи на територията на „Успех“, за да се ангажира и активира местната общност.

В рамките на инициативата за преобразуване на квартала се оформят зелени площи с огради от гуми, оформят се места за събиране и срещи с палети, беседка, начертани площадки за игра, маси за настолни игри. След приключването на промяната в пространствата на района до 7 август, ще бъде планирано и откриващо събитие, което да събере целия квартал и да се отпразнува свършената работа. Сдружение „Пауър Джъмп“ планира още и нестандартни бъдещи проекти в района, които от една страна да активират местната общност и да им предложат смислени алтернативи за свободното време, а от друга – да вкарат външни хора в общност и да провокират различни социални интеракции.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ