Шефът на БЛС размаза антиваксърите: Много по-опасно е да пиеш лекарства, отколкото да си поставиш ваксина

д-р Иван Маджаров

Ваксината не е лекарство, не е изкуствено създадена формула, която все още не знаем как взаимодейства с нашия организъм. Тя представлява частица от един вирус, с който практически ние сме се срещнали, или има опасност да се срещнем. Самият факт, че се срещаме с вирус, който е пълноценен, и виждаме какво предизвиква, когато е здрав и жизнен, ме кара да си мисля, че не може да бъде по-опасно, когато в тялото ни влезе само частица от него, която не може да предизвика болест.

Това каза шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров за ваксините срещу коронавируса, които са чакани от цялото човечество.

„Много по-опасно е да пиеш лекарства, които представляват химични формули, и които имат различни взаимодействия с различните ни органи. Тогава вероятността да се самонараниш е доста по-голяма, отколкото да си поставиш ваксина, която е контролирано произведена, и би трябвало да те предпази от нещо, което е патогенно“, обори той твърденията на скептиците, че ваксината би могла да бъде опасна за хората.

„Аз мисля, че прекалено голямото говорене на технологичен и специализиран език носи повече притеснения за обществото. Голяма част от термините са разбираеми само за специалистите и по-скоро предизвикват тревога“, коментира още д-р Маджаров пред „Фокус“.

„Доколкото ми е известно на мен, наистина по-голяма част от списъците, които събираха РЗИ-тата, са готови. Тук е мястото да кажем, че доста голям брой от колегите преболедуваха. Имайте предвид, че не всичките са регистрирани с PCR, така че реалната бройка на преминали през това заболяване медици е доста по-голяма от отчетените в системата и при населението е така“, заяви още лекарят.

„Отговорът на този въпрос ще дойде може би след повече от година, когато наистина разберем, доколко е продължителен имунитетът след преболедуване и колко е продължителен след ваксинация. Аз имам данни, вече достатъчно данни за това, че има случаи, в които имунитетът след преболедуване пролетта вече е твърде нисък, дори липсват тела по време на сегашната, есенната вълна. Дори има и пациенти, които повторно са заразени. Така че, моето лично мнение и усещане е, че и с ваксината вероятно ще бъде както с противогрипната ваксина – може би не всяка година, но през 2 години ще се налага да се ваксинираме, ако искаме да бъдем защитени от вируса. Лично аз не вярвам, че ще постигне с ваксинацията доживотен имунитет“, завърши важната тема той.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ