МОН проговори за джендър проекта на БАН, клякат ли пред грантовите схеми?

empty-school-class-interior-53679194

Министерството на образованието няма да подкрепи джендър проекта за обучение на учители, който кандидатства за грантово финансиране от ЮНЕСКО. Това отговориха от МОН пред Канал 3 по повод разкритието на юриста Борислав Цеков.

Докторът по конституционно право съобщи, че в Института за модерна политика са получени документи, които свидетелстват, че на 30 юли, само 3 дни след обявяването от Конституционния съд на Истанбулската конвенция и джендър-идеологията за противоконституционни, в БАН Институтът за изследване на обществата и знанието придвижва проект за грант от ЮНЕСКО в размер на 24 хил.долара. Срещу тези пари учители от София, Кърджали, Гоце Делчев и Видин ще преминат джендър обучение, за което научните работници ще получат заплащане.

„Ако цитираният от Вас проект бъде одобрен от ЮНЕСКО за финансиране, той няма да получи одобрение да се използва в образователната система у нас“, е становището на образователното министерство.

От ведомството на Красимир Вълчев уточниха още, че националната комисия, която одобрява проектите за финансиране от ЮНЕСКО, се председателства от МВнР. На своето заседание комисията е разгледала общо 7 проекта, а един от тях е бил цитираният от Цеков.

Той обаче не е предлаган от министерството на образованието.

„МОН е подкрепил с официално писмо само един проект и това е „Карстът – последното „бяло“ петно на планетата Земя“, представен от Националния институт на БАН по геофизика, геодезия и география. По време на заседанието МОН е изразил подкрепа и за проекта „Участие на жените в инженерно-техническите направления за постигане на устойчиво развитие“ на Техническия университет – София“, поясниха още от просветното министерство.

Преди няколко месеца самият министър Красимир Вълчев разпореди прекратяването на джендър анкети, провеждани отново сред учители в страната, но тогава по проект на НПО и разрешено от МОН.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ