Тежък Илинден за спасителите: Морето повлече към дъното баща с две деца и…

6405694-3x2-940x627

Изключително тежко дежурство имаха на Илинден, по стар стил, варненските спасители. Както е известно, народното суеверие гласи, че на 2 август морето взема жертви като курбан за св. Илия. За щастие фатални инциденти на градските плажове нямаше, като по този начин беше затвърдена положителната тенденция от последните 5-6 години. Спасителите обаче имаха доста работа.

Още рано сутринта се наложи да бъдат спасявани баща с две деца, които били завлечени от морето и не успели сами да излязат на брега. Инцидентът се случи на четвърта буна, най-северният пост на плажа във Варна. За щастие акцията беше проведена успешно, а бащата и децата се разминаха само с уплаха. Малко по-късно на друг пост с помощта на спасителите беше извадена и руска туристка. В следобедните часове пък на Южния плаж спасиха и малко дете, на което дори се е наложило да бъде оказвана лекарска помощ. То обаче също е в добро състояние. Освен това по плажовете имаше и многобройни по-малки инциденти, които нямаха сериозни последици заради професионализма на спасителите.

За старши спасителя Георги Есов, който вече дълги години се грижи за сигурността по градските плажове, в зловещото народно суеверие за Илинден има доза истина. „Ще използвам друга народна мъдрост – щом има дим, значи има и огън. Щом хората говорят, че морето взема жертви на 2 август, значи наистина е така. В този ден сме особено бдителни“, сподели  Есов.

Думите му бяха потвърдени от самото море, което в навечерието на Илинден се разбушува. „Повече от 20 дни морето беше абсолютно спокойно и точно вечерта преди 2 август започна да работи, вдигна вълна и се появи силно мъртво вълнение“, разказа още старши спасителят.

Това наложи от рано сутринта на всички постове във Варна да бъде издигнат червен флаг, който абсолютно забранява влизането в морето. „По традиция на този ден винаги имаме най-тежкото дежурство. Молим се хората да ни разбират, като им свирим, да ни слушат и съответно да спазват сигнализацията. Морето може отгоре и да е привидно спокойно, но отдолу дърпа навътре“, заяви спасителят Мариян Христов.

През целия ден той и всички негови колеги бяха плътно до водата. Не спираха да свирят, да ръкомахат и да се опитват да извадят от морето неблагоразумни плажуващи. Такива не липсваха, но имаше и доста хора, които се съобразяваха със забраната. „Вярвам в суеверието. Аз съм варненка и знам, че от много години това се случва. Наистина се случва, но не знам каква е причината. Божа работа“, сподели Иванка Минчева, която беше на плажа с внучето си. „Много дърпа. Влязох, но само в началото, защото не искам да създавам проблеми нито на себе си, нито на спасителите, а и държа на своето здраве. Видях, че не е за плуване“, обясни пък друга плажуваща – Галя Димитрова.

В крайна сметка на 2 август 2018 г. морето не взе жертва във Варна. Една от основните причини за това беше и работата на варненските спасители, пише агенция „Черно море“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ