Важен ден за всички пенсионери! На заседание в НОИ обсъждат парите за…

Пари

На заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт ще бъде обсъден проектът на нова наредба за прехвърляне на втората пенсия от частните фондове към Националния осигурителен институт. Той е изготвен от Министерството на финансите. До това се стигна, след като Върховният административен съд отмени старата наредба.

Решението на съда е в сила от края на май и от тогава на практика няма действащи правила как да става прехвърлянето на средствата. До това решение се стигна след жалба на пенсионно-осигурителни дружества срещу наредбата за реда за избор за осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и за обмена на информация.

В жалбата се казваше, че спорния нормативен акт е приет при допуснати особено съществени процесуални нарушения. Върховният съд отмени документа в досегашния му вид. Съгласно административно-процесуалния кодекс правните последици, възникнали от подзаконов нормативен акт, който е обявен за нищожен или е отменен се уреждат служебно от компетентния орган в срок, който не е по-дълъг от три месеца от влизането в сила на съдебното решение.

Според данните на финансовото министерство от правилата са заинтересовани близо 2 390 000 хиляди души, който са родени след 31 декември 1959 година и който могат да упражняват правото си на свободен избор, предаде БНР.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ