Тъжно! Закриват цели паралелки в училищата заради липса на деца

empty-school-class-interior-53679194

Заради липсата на кандидати 16 гимназиални паралелки във Варненско, заложени в план-приема за следващата учебна година, ще бъдат закрити.

Това съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието в морската столица Венцеслава Генова.

От планираните 165 класа след първото класиране на децата, завършили 7 клас, отпаднаха шест. След второто класиране ще бъдат закрити още 9 професионални и една профилирана паралелка. При разработването на план-приема за учебната 2018/19 г. са ползвани данните за броя на завършващите седмокласници, посочи Генова. На тази база са обявени близо 4 250 свободни места в училищата в региона. Випускът обаче е намалял силно заради вътрешна и най-вече заради външна миграция на семействата, допълни Генова.

Тя уточни, че младежите не проявяват интерес към корабостроенето, кораборемонта, химическите технологии и строителството, въпреки че бизнесът проявява силен интерес към такъв тип специалисти. По думите й тъй като на пазара на труда има сериозен недостиг на квалифицирани кадри, в региона ще има и маломерни паралелки, по специалности, обявени за защитени с постановление на Министерския съвет. Генова допълни, че и в момента има свободни места в близо 60 класа в различни учебни заведения във Варна и региона.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ