Прокуратурата с последна информация за делото за катастрофата с Лютви Местан

лютви местан

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе обвинителен акт срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан за катастрофата край село Загорско. Политикът и шофьорът на другата кола, участвала в инцидента са обвинени в причиняване на пътнотранспортно произшествие, извършено при условията на независимо съпричиняване.

Според държавното обвинение водачът на другия автомобил, който е и баща на починалото при инцидента дете, е нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан. Той е бил зад волана на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, с пловдивска регистрация.

Бащата на детето е реализирал пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението. Автомобилът му се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч, за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на детето си.

Местан влиза в съда заради това, че на 14 април 2019 г. на кръстовището на Главен път I-5 и път за с. Загорско, обл. Кърджали, при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, с пловдивска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на същия.

Делото за катастрофата е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали, като разследването е извършено от екип следователи от ОСлО към ОП – Кърджали. Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ