Министър Ангелов: Отчитаме положителни данни като резултат от мерките срещу коронавируса

Проф. Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и членове на Националния ваксинационен щаб дават брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

„Отчитаме положителни данни като резултат от мерките срещу коронавируса“, заяви проф. Костадин Ангелов.

„Новите случаи са 1002 – или 9.9% от тестваните хора. 55% от тестваните за денонощието са с PCR, другите с антигенни тестове. Излекуваните за денонощието за двойно повече от новозаразените“, разкри здравният министър.

„Скоро ще има данни за доставките на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“. Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на „Модерна“. Ваксинирани у нас са 7912 души“, допълни проф. Ангелов.

„Следим всяка една тенденция при вируса. Очакваме и 14-15 януари, когато ще се видят данните и от Нова година и 10 дни от началото на учебната година“, разкри здравният министър.

„Ще окажем пълно съдействие на полицията и прокуратурата относно сигналите за продажба на кръвна плазма“, категоричен бе проф. Ангелов.

„Всеки кмет и политик опитва да извлече най-много ползи за себе си. Ситуацията изисква малко по-различен тип действия. Всичко това, което се случва погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва веднъж на 100 години. Всеки решава с какво да остане в история – преследване на политически страсти или опазване на животи. Не е време за правене на политика!“, каза здравният министър по повод мъжкото хора в Калофер и празнуващите в Габрово.

„Няма да коментирам действията на политиците, всеки човек може да прецен действията“, допълни проф. Ангелов по темата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ