Премиерът с нов лаф: „Там, където има газопроводи и атомни централи, никой не бомбардира“

IMG_3286_6

„Преди няколко години президентът Владимир Путин посети Турция и тогава казаха, че България ще загуби всичко. Ние обаче останахме много добри приятели с Турция. С тиха, добросъседска и правилна дипломация. Не случайно президентът Реджеп Ердоган ми каза, че през България ще минава всичко. Замисли се и добави – без мигрантите. После седнах с президента Путин и чертахме. През цялото време не спряхме и да строим. Вече можем да получаваме газ от Азербайджан, Русия, Турция“. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на модернизирания транзитен газопровод за Турция край ямболското село Лозенец.

„Това са 150 километра тръби. В последните години слушах много български политици да говорят много за конектори, газови връзки, газови коридори, а резултат нула. Днес като врътнем кранчето и 16 млрд. кубика газ потичат в двете посоки. Оставили сме си едни 11 километра, но сме се подготвили да заустим цялата система, когато стане Турски поток. Няма да ги почваме, докато не подпишем официално. Целият този прокет трябва да върви ръка за ръка с конектора с Гърция. Искам да благодаря на всички. На работниците, които се трудиха много. На турския министър. На абсолютно всички. Там където минават газопроводи и има атомни централи, никой не ги бомбардира. Там има мир. Не спираме да разговаряме с турските и руските колеги, а същевременно и не спираме да строим. Не случайно, когато разговарях последно с президента Ердоган, той ми каза: Ние така-така, леко-леко, а вие вече сте готови. Виждате какво правим и с „Белене“. На икономиката ще ни трябва още електроенергия. Трябва да сме готови за спирането на блоковете на „Козлодуй“ след време. С Турция сме и конкуренти на енергийния пазар, това е нормално. Но сме и много здраво свързани енергийни партньори“, каза още Борисов.

„Един от водещите приоритети в областта на енергетиката на настоящето правителство е изграждането на енергийната инфраструктура. Ефективното използване на капацитета на съществуващата газопреносна система и нейната модернизация са ключови условия за гарантиране на енергийната сигурност за България“. Това каза министър Теменужка Петкова по време на откриването на изградения транзитен газопровод.

„Благодарение на новоизградената газопроводна отсечка в участъка Лозенец-Недялско се осигурява възможност за пренос на допълнителни количества природен газ по транзитния газопровод“, подчерта министър Петкова. По нейните думи, с изграждането на отсечката се постига пълно съответствие и свързаност с турската газопреносна система. С въвеждането на обекта в експлоатация общият нов годишен капацитет на природен газ в посока Турция достига 1.7 млрд. куб. м. Изграденият лупинг е техническа предпоставка за осъществяване на двупосочни доставки на природен газ – както от България за Турция, така и от Турция към страната ни. Министър Петкова припомни, че проектът е определен за проект от общ интерес за ЕС, което илюстрира неговата значимост за газовите доставки не само за нашата страна, но и за целия регион.

Компресорна станция „Лозенец“ разполага с девет газотурбинни компресорни агрегата. В рамките на първия етап от проекта за модернизация на компресорните станции на българска територия бяха подменени два агрегата в Лозенец. „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и на втория етап от обновяването на тези мощности. Предвижда се подмяна на още два агрегата на компресорна станция „Лозенец“. Реализацията на проекта цели гарантиране капацитета за пренос на природен газ към Турция, Гърция и Македония. Модернизацията на компресорните станции у нас ще повиши сигурността на доставките на природен газ и ще осигури техническа възможност за техния пренос към Европа.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ