След водното бедствие: 100 населени места остават без ток

свогр

Усложнена остава ситуация в селата около София. Проливният дъжд нанесе сериозни щети. Около река Блато са изградени диги, за да се предпази населението. От Столичната община информираха, че се възстановяват маршрутите на автобуси 26, 27 и 29. По-рано днес те се движеха по променен маршрут заради наводнени участъци на пътното платно.

Кризисен щаб следи нивата на язовирите в цялата страна, където е необходимо има контролирано изпускане на водоемите.

На Северозапад 100 населени места останаха без ток. Екипите на енергодружеството отстраняват авариите, а работата ще продължи до възстановяване на захранването.

Кристина Рангелова е една от потърпевшите, озовали се вчера във водния капан в квартал „Кумарица“ в Нови Искър.

„Карах детето на детска градина. Озовах се във вода. Мислех си, че ще мога да преодолея препятствието, но колата изгасна. Водата беше над праговете й, може би до нейната половина. Като минаваха колите, водата се покачваше към прозорците”, разказа тя. И допълни: „Никой не дойде да ни помогне. Имаше и други закъсали автомобили”.

Тежка е ситуацията и в костинбродското село Петърч, където нивото на водата се е покачило с над метър.

„Напълно критично е положението на територията на с. Петърч. Голяма част от селото е под вода. През него преминават 2 реки, в момента проблемна е река Блато”, заяви кметът на община Костинброд Трайко Младенов.

„60-70 см е водата в дома ни. Правихме опити да направим дига, но тя беше отнесена. Дворът ни е под вода, а нивото й се покачва. Водата нахлу и стана страшно”, сподели една от пострадалите.

Според градоначалника положението е подобно и в други населени места с равнинен терен по поречието на реката. Има готовност за евакуация на населението, ако нивото на водата започне да се покачва. Сформира се комисия, която да оцени щетите.

Снимка: Meteo Balkans



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ