Нинова отиде при президента без баджанака му: Не воювам с вас, г-н Радев

БСП, Корнелия Нинова, Румен Радев

Ние не воюваме с президента и президентската институция. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова в началото на консултациите при президента Румен Радев за парламентарните избори. Тя попита Радев за мнението му, за да се затвори темата веднъж за винаги.

Не искам да разсейвам нищо, защото ние, с г-жа Йотова, никога не сме давали повод за отношение или раздор с БСП, отвърна президентът. Напротив, навсякъде в страната имаме радушно посрещане и комуникация със социалистите. Избрани сме от БСП и сме поели ангажимент да представляваме тези хора в надеждите им за по-справедлива България и никога не сме отстъпвали от това, допълни държавният глава.

Аз никога не забравям откъде съм тръгнала, категорична бе пък Илияна Йотова.

След това БСП и президента минаха на темата за предстоящите парламентарни избори.

БСП категорично и в годините е защитавала машинното гласуване като гаранция за честни и неопорочени избори. И смесването на вота с машини и хартия е отстъпление от този принцип, каза Нинова.

Активна регистрация за вота като гаранция за изчистването на избирателните списъци от мъртви души, иска още соцпартията. Както и видеонаблюдение.

БСП подкрепя идеята за създаване на избирателен район за българите в чужбина. Гласуване по пощата е възможно само, ако има активна регистрация. Иначе би било само добро пожелание, обясни Нинова.

БСП е против гласуване в два дни.

Датата на изборите е във вашите правомощия. Ние сме готови за избори и ще се съобразим с датата, която определите, каза още лдерката на БСП.

Червените предлагат да се увеличи заплащането на членовете на СИК.

Лошо е да се отвори законодателството в последния момент. Освен това отвори ли се Изборния кодекс от това мнозинство, то го прави по-лош, отколкото е, коментира Нинова. Но обясни, че отвори ли се кодексът, БСП е готова да обсъжда промени, които да позволят на всички българи да гласуват на тези избори.

Очевидно заради епидемичната обстановка тази година няма да можем да направим традиционна кампания, а тя ще се води повече през медии и социални мрежи. Но ние сме съгласни медийното време да се разпредели справедливо между големи и малки партии, за да може всеки да покаже платформата си, каза още Нинова. И изтъкна, че само БСП до момента е представила програмата си „Визия за България“.

В Изборния кодекс има изрична забрана за заснемане, но при гласуването. От друга страна има позитивна уредба, че като приключи гласуването и се състави протокола, той може да се дава като копие извън изборната стая на партии и коалиции, обясни секретарят по правни въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева. Така тя аргументира, че се очаква позитивна уредба на възможността да има видеонаблюдение и заснемане с джиесеми след приключване на изборния ден – на броенето на бюлетините и съставянето на протоколи. Това ще повиши доверието в прозрачността на изборния процес, обясни Друмева. Според нея това трябва да се реши с промяна в Изборния кодекс, а не с правила на ЦИК.

Ако се възприеме да има вот с подвижна урна за карантинираните, към всяка секция ли ще има такава урна и кой и по какви критерии ще преценява къде да бъде създадена подвижна секция, попита Друмева. И обясни, че този въпрос трябва да бъде решен с промени в Изборния кодекс, а не в Закона за извънредното положение, както предлагат управляващите, защото такова правно наслагване щяло да доведе до колизия.

Подобен проблем има с личните карти с изтекъл срок, където според Изборния кодекс има специална процедура, според която той трябва да е извадил специален документ. А в Закона за извънредното положение е разписано, че срокът на документите се удължава с 6 месеца. Какво да приложат тогава секционните комисии, попита Друмева.

*Изненадващо в групата на БСП не е бил лидерът на предизборния щаб и баджанак на Румен Радев Георги Свиленски



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ