Доц. Стойчо Стойчев: Румен Радев е черната станция на българската политика

Румен Радев

Консултации с големи и малки, парламентарно представени и бутикови партии прави в президентът Румен Радев. Поводът са предстоящите избори за НС и времето, когато те трябва да се проведат.

Радев обяви 28 март 2021 г. в края на миналата година за дата на парламентарните избори. Той обясни, че те трябва да се проведат с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве.

Тогава беше категоричен и непреклонен като военен, сега обаче изведнъж реши да се допитва до щаба за коронавируса и до политическите партии, за да търси тяхното мнение. Това предизвика противорчиви коментари и от политиците, и от анализаторите.

Kоментар по темата направи политолога доц. Стойчо Стойчев.

– Много полемика предизвикаха консултациите при президента, доц. Стойчев?

– Каквото и да беше направил Румен Радев, щеше да предизвика скандал. В българската политика няма угодия. В крайна сметка това, което е важно, е политиците, независимо от какъв ранг са, да спрат да мислят само за себе си, а и за човешките животи.

-Какво е намерението на Радев?

– Гьонсуратлъкът е повсеместен. Цветанов седнал до Радев. До оня ден, както се казва, се плюха. Аз по време на артамент гейт казах, че ще дойде време двамата да седнат на една маса. И ето това се случи. Сега си говорят сладко.

Атанас Атанасов го плю. Сега си говорят.

Ясно е, че интересът клати феса. В ориенталските общества поне тези неща се правят под сурдинка, да не дразнят хората. Тук нашите са се разпищолили.

– Ще им излязат ли сметките на изборите, независимо кога са те?

– Сметките винаги са криви. Това са сметки без кръчмар.

Никой не си познава хората. ГЕРБ не може да познава 1 млн. свои избиратели. БСП – също. Само ДПС си познават и то своите си хора.

БСП щяла да прави периферии. Какви? Корнелия Нинова левите не я искат. В Перник и Пловдив нейните организации, не само че няма да работят за предизборната листа, ами ще правят всичко против нея.

– Мая Манолова и обединението й с Отровното трио ще могат ли да вземат гласове от БСП?

– Стари бесепари няма да гласуват за тях. Евентуално млади хора със свободни професии, които се чувстват ощетени от пандемията заради затворените кръчми, ще си дадат гласа за Манолова. Тя днес може да е комунистка, утре някаква друга.

– Защо президентът Радев тръгна към тези консултации? Когато обяви 28 март за дата на изборите, звучеше категорично…

– Аз нямам информация от кухнята. Но мога като анализатор да изкажа своето виждане.

Краят на януари и целият февруари са лоши месеци за управляващите, независимо кои са те. Това е времето след празниците – хората са се охарчили и са задлъжнели. Тогава са и най-високите сметки. Дори времето е депресивно – сняг, дъжд, киша, студ… Като се прибави и коронавирусът. Всяка година в края на януари скача смъртността. Тази амалгама довежда до силно недоволство против управляващите.

Сложиш ли избори в това време, хората ще отидат да гласуват против управляващите.

През март ще сме в разгара на пандемията. Вероятно някой му е казал на Румен Радев, че хората ще ги е страх да гласуват през март.

Ще отидат до урните само тези, които имат битов интерес, за да си запазят работата и позициите.

– Коронавирусната пандемия предизвика пандемия на страха, която не е по-малко опасна. И не мислите ли, че именно заради това хората ще отидат да гласуват?

– Повече от 3,5 млн. души отиват да гласуват, когато има звезда. Така беше със Симеон II и с Бойко Борисов. Сега някои ще отидат да гласуват за Слави Трифонов. За него обаче ще бъдат по-малко гласуващите, защото не е толкова популярен. А е и противоречив. Много негативи е насъбрал. Но ще има млади хора, които ще го подкрепят.

– Десислава Атанасова от ГЕРБ хвърли обвинението, че някой е забранил на Радев тази дата за изборите. Кой би могъл да го направи и въобще осъществимо ли е това?

– Нямам информация кой какво му е казал. Но може и да са му подсказали поне, че може да има по-голяма смъртност, а идва есента, когато ще са президентските избори и той може да ги загуби.

Той изстреля 28 март, без да го е мислил. Двамата с Цветанов си приличат. Те са като танк – мачка и не мисли.

– Как ви струва факта при президента да ходят на консултации партии, които нямат шанс, поне на този етап, да влязат в парламента, като „Възраждане“, формацията на Мая Манолова и Отровното трио, например?

– Всички те, които изброявате, според мене, ще бъдат партията носител на програмата на Румен Радев. Понеже президентът не може да регистрира политическа сила. Той ще излезе и ще каже, че те са носители на най-правилната стратегия, защото организираха протестите срещу правителството.

– Тези три формации ще влязат ли в бъдещия парламент?

– Кой знае. Всичко е възможно на тези избори.

– Радев не може да спечели нов мандат без БСП и ДПС. Никакви бутикови движения не могат да му помогнат?!

– Радев е дал задна на БСП. Той едва ли не трябва да ходи на канстинг с други кандидати за президент. А това значи, че те имат съмнения в неговата кандидатура. И тогава ще бъде ясно, че БСП не го одобрява.

– Кой е печелившият му ход?

– Да бъде обединител срещу управлението – всички против ГЕРБ.

– Има ли шанс Радев за втори мандат?

– Един действащ президент винаги има шанс за втори мандат. Защото всеки ден е по телевизията. И в България най-печелившото поведение е да плюеш срещу властта, да си черна станция.

Радев е черната станция на българската политика.

Такива са и Цветанов, и Манолова, и Отровното трио. Но те пропускат нещо много важно – българите обичаме да мрънкаме, да се оплакваме, да клякаме, да проклетисваме властта. Но, когато гласуваме, даваме гласа си за силни хора, никога за мрънкала, които не са могли да решат собствените си проблеми, камо ли държавните.

Интервю: Албена Борисова



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ