Водно бедствие в страната: Вижте къде са критичните точки

наводнения-банско

„Няма загинали хора в България заради тежката метеорологична обстановка“, това каза пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той потвърди, че постепенно се успокояват обстановките в Столична община, област София и Пернишка област: „Проблемът в Радомир остава, високото ниво на водата разруши диги и наводни къщи. Кметът има готовност 20 човека да бъдат евакуирани. Десетки къщи и стотици декари земя са наводнени там“. По думите му свлачища и срутища създават много работа на Пътното управление.

„Съсредоточили сме усилията си да наблюдаваме критичните места на реките Марица, Тунджа и Арда, както и на някои малки реки в Бургаско, които всяка година създават проблеми“, подчерта гл. комисар Николов. Той посочи, че 17 язовира, стопанисвани от „Напоителни системи“ и достигнали 80% от своя обем, се изпускат контролирано, без това да е заплаха на населението: „НЕК стопанисва най-големите язовири, три от тях се изпускат – язовир „Студена“, „Студен кладенец“ и „Цанков камък“.

За язовирите „Кърджали“ и „Ивайловград“ и „Студен кладенец“ са предупредени съседните страни“. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщи за получен сигнал за преливащ язовир в община Средец и към мястото пътува екип на дирекцията.

Снимка: Община Банско


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ