Аларма: До 48 часа циклон носи люта зима в България

Сняг, София 1

През следващите 48 часа температурите на полуострова ще се понижат чувствително за почти една седмица.

Според глобалните модели най-студените ден, от серията мразовити такива, ще е между 16-19 януари. Тогава се очаква рязко понижение на температурите – на отделни места е възможно да достигнат до под -15 – -18 С°. Това сочи прогнозата на Meteo Balkans („Метео Балканс“).

От нея става ясно, че истинската мразовита зима иде към България.

Ако температурите се запазят е възможно и образуването на ледоход по река Дунав, предупредиха метеоролозите.

От Meteo Balkans показаха серия от снимки на очакваната температура на 850 хпа ( 1.5 км ), обикновено тази височина се използва за прогноза на температурите на ниските нива на тропосферата и проследяване на атмосферните фронтове.

На първата снимка се вижда полярния циклон позициониран над Балтийско море, като посоката на бурята е на югоизток. Очаква се да се образуват многоцентрова област на ниско налягане, обхванала голяма част от Източна Европа. Новият циклон се образува североизточно от Черно море. Именно тази буря ще насочи още студ към вътрешността на континента.

Полярният циклон се разделя на два центъра. Образува се многоцентрова барична система. Центровете на циклоните са разположени близо един до друг. Тези циклони, се обединяват от общи затворени изобари по периферията им. Системата се регенерира от топля въздух и образуването на млади циклони.

Към страната се завлича много по-студена въздушна маса , която бива завлечена от полярния циклон над Европейска Русия .

Обикновено, при подобни нахлувания, температурите у нас ще се понижат чувствително през следващите 96 часа. Не са изключени термометъра да показва стойности близки до рекорди, за това време от годината.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ