Експерт алармира: Хиляди заразени с коронавирус у нас не се карантинират, разнасят заразата

Петър Велков

По-строгите мерки, въведени през ноември, работят. С 40% са спаднали хоспитализираните хора, а с 16% – критичните случаи. Около 38% пък е спаднала общата регистрирана смъртност от НСИ, което е ключов показател и показа, че пандемията е основният фактор за надвишаваната смъртност в България. Това смята математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

По думите му все още в България има високи нива на разпространение на вируса и за това трябва се внимава с разхлабването на мерките. В това число той посочи и връщането на децата в училище. Експертът предупреди, че може да има нарастване на броя на заразени учители. Велков алармира за сериозен проблем.

„Ключов показател тук е ефективната работа на системата по проследяване и карантиниране. В момента около 50 000 души всекидневно не са карантинирани от официално позитивните. Тоест 75% от активните случаи не са официално карантинирани. Разчита се само на тяхната отговорност и дисциплина“, обясни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ