Шест големи свлачища и шестима евакуирани след бедствието в Пиринско

наводнения-банско5

Шестима души бяха евакуирани, след като река Струма преля край Благоевград и заля дворове и жилищни сгради. Служители на Второ РУП и сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград са се отзовали на сигнал за наводнени къщи в района на полигона в местността „Козлодуй“ в гр. Благоевград от навлязлата в дворовете им вода от река Струма. На място е пристигнал и екип на РСПБЗН – Благоевград, като са извършени спасителни действия и е оказана помощ на петима граждани, които са евакуирани.

След получен сигнал от РСПБЗН – Благоевград за оказване на съдействие на гражданин, намиращ се в постройка на втория бараж на река Струма, който отказва да бъде евакуиран на място са изпратени сформирани екипи от служители на 02 РУ – Благоевград, служители от сектор „Специални тактически действия“, служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград и два екипа на РСПБЗН – Благоевград. С помощта на плавателен съд тип лодка, от служители на сектор СТД при ОД МВР – Благоевград мъжът е изведен с цел запазване на живота му, като същият е задържан за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 3 от ЗМВР. След евакуирането на лицето от постройката му са евакуирани и намиращите се вътре животни.

В обедните часове на деня, сигнал за свлачище на пътното платно в района на парк „Бачиново“ е обслужен от екип на 02 РУ – Благоевград и екип на сектор „Пътна полиция“, които отговаряха за безопасността на движение в района.

Свлачище на път II-19 на 3 км. от с. Буково наложи екип на „Пътна полиция“ да спре движението на ППС и да създаде организация за пренасочване на водачите през местността „Попови ливади“. Полицейски екип от „Охранителна полиция“ при РУ – Гоце Делчев патрулираше на разклона за с. Господинци, като съдействаше и насочваше водачите през обходни маршрути.

Скъсани диги и преливането на река Места станаха причина пътя гр. Хаджидимово – с. Блатска да пропадне на две места. Движението по него бе спряно, а безопасността на място се обезпечаваше от полицейски служители на РУ – Гоце Делчев. Движението на път III-197 гр. Гоце Делчев – гр. Доспат в района на с. Осина също бе спряно от образувано свлачище.

Вследствие на обилните валежи от дъжд възникна свлачище на пътя за с. Смолево, община Якоруда на около 100 м. от кръстовището с път II-84. Разкъсан бе участък от пътното платно. Незабавно са изпратени два екипа полицейски служители от Участък – Якоруда, които на място са обезопасили участъка и са оказали съдействие на служителите на община Якоруда. Установен е обходен маршрут от с. Смолево през с. Бел камен, с. Конарско, гр. Якоруда.

Срутени камъни от скат между селата Смолево и с. Черна Места станаха причина скална маса да падне и блъсне влаковата композиция на влака от с. Добринище за гр. Септември. В резултат на удара вагон е дерайлирал и движението е спряно. Изпратен е екип от двама полицейски служители, които са установили причините и са обезопасили мястото. Оказано е съдействие на служителите на БДЖ – поделение Пловдив. С тежка техника, трасето е почистено и движението е възстановено.

Изцяло преустановено беше движението за гр. Гоце Делчев поради свличане на земна маса на път II 19 между селата Буково и Господинци.

Река Струма преля в района на селата Струма и Лебница и заля два броя оранжерии. Преливане на река Склавска в района на с. Ново Делчево стана причина за заливане на селскостопански имоти.

Свлачище между селата Хърсово и Враня частично затвори междуселски път. На място е изпратен полицейски патрул за регулиране на пътното движение.

Опасност от преливане на река Струма в района с. Струмяни и застрашаване на локален газопровод за оранжерии в гр. Кресна наложи изпращането на полицейски служители. Дигата е укрепена, но периодичното наблюдение на опасния участък от служители на ОДМВР – Благоевград продължава.

При инцидентите няма пострадали хора. Нанесени са материални щети.

През днешния ден служителите на ОДМВР-Благоевград продължават дейността си по обезпечаване на сигурността и безопасността на гражданите, като създадената организация по места се инспектира лично от директора на дирекцията старши комисар Дойчин Дойчинов.

Снимка: Община Банско



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ