Русенци заринати с боклуци, кметът от БСП превърнал града в бунище

Корнелия Нинова, Пенчо Милков, Станислав Владимиров

Жители на град Русе са в ужас от растящите планини боклуци в града.

В медиите бе разпратен сигнал от възмутени граждани, които винят за сметището, в което са се превърнали улиците кмета Пенчо Милков.

Ето и какво пишат русенци:

От няколко месеца градът на уникалната за страната ни архитектура и аристократичен дух – Русе, има осезаеми проблеми, свързани със събирането и почистването на боклука, както от контейнерите за смесени битови отпадъци, така и с тези за разделно изхвърляне. В много регионални сайтове и Фейсбук групи, десетки русенци ежедневно се оплакват от купища отпадъци и около самите контейнери, в тревни площи, по улици и тротоари, но подобрение до момента няма. Снимков материал изобилства, както от крайни квартали в града, така и по улици в идеален център.

Основните причини за сегашното състояние в Русе са нередовното изпразване на контейнерите за разделно събиране, но по- големият проблем се оказаха новите съдове, поставени в града през октомври миналата година, които се оказаха с твърде малки отвори и много от гражданите са принудени да оставят по-големи торби или кашони встрани от тях. Като брой също се оказват крайно недостатъчни. Механизмите им за отваряне, пък са вече счупени в голямата си част, като директорът на отдел „Екология”- Василена Николова, твърди, че са повредени от опитите на клошари да влизат през тесните отвори и не се използвали от русенци по предназначение.

Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков, оповести в медиите, че фирмите, които се занимават със сметоизвозването и сметопочистването са глобени с 500 000 лв. за изминалата година и с този коментар се приключи с темата, като никой не разбра как ще се реши проблемът в бъдеще.

Ограничен е и достъпът на русенци да задават въпроси на градоначалника, било то и онлайн, понеже критиките бързо биват изтривани от личната му Фейсбук страница, а хвалби и благопожелания изобилстват под всяка негова публикация.

Няма и изнесена информация към жителите на града за кандидатстване или одобрени обществени поръчки повече от година, в която Пенчо Милков е градоначалник, докато при предшественикът му Пламен Стоилов от ГЕРБ изпълнените такива възлизаха на над 100 млн лв, осигурени от европейско финансиране.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ