Пиронкова и Австралия: една недовършена история

Цветана Пиронкова

С победата си над Маргарита Гаспарян в Дубай, Цветана Пиронкова се класира за 13-ти път в кариерата си за Откритото първенство на Австралия. Цвети не е играла в Мелбърн от 2017 г., а последната ѝ победа в надпреварата е от 2015 г., когато в първи кръг се справи в два сета с Хедър Уотсън (Великобритания).

От всички турнири от Големия шлем, шампионатът на Австралия е най-малко успешен за Пиронкова, която никога не е прескачала втория кръг в него. Това е и единственият турнир от Шлема, в който Цвети има отрицателен баланс на победи загуби – 8/12 (на „Ролан Гарос“ е 13/13, на Уимбълдън 15/12, а на US Open 12/12).

Паметна остава победа над Винъс Уилямс в първия кръг през 2006 г. при дебюта на Цвети не само на Australian Open, но и в турнирите от Шлема изобщо – 2:6, 6:0, 9:7.

За Пиронкова надпреварата в Мелбърн ще бъде трети турнир след завръщането ѝ на корта. Пловдивчанката предизвика истински фурор миналия септември на US Open, достигайки до четвъртфиналите. След това получи „уайлд кард“ за „Ролан Гарос“, където отпадна в третия кръг.

Макар до началото на Australian Open да има повече от 3 седмици, по всички личи, че пред Пиронкова се открива реална възможност да запише най-добро представяне в турнира. След завръщането си на корта Цвети играе освободено, без излишно напрежение и високи цели, а резултатите са повече от задоволителни. Откритото първенство на Австралия започва на 8-ми февруари, а Пиронкова със сигурност ще бъде сред най-нежеланите опонентки на старта за всяка една от поставените тенисистки.

Да не забравяме, че именно на територията на Австралия Пиронкова спечели първата си и единствена за момента WTA титла – в Сидни (2014 г.). Australian Open 2021 се задава на хоризонта, а Пиронкова е готова за нов подвиг.

Автор: Станко Димов / „Tennis24“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ