Скандално: Десетки епруветки с кръв захвърлени до детска градина във Варна

епруветки-варна

Намериха десетки епруветки с кръв, захвърлени в центъра на Варна. Сигналът за биологичния отпадък е постъпил в РИОСВ-Варна по „Зелен телефон” в късния следобед вчера за изхвърлени игли и амбулаторни ампули, пълни с кръв, на ул. „Братя Георгиевич” №35. Незабавно от екоинспекцията е организирана и извършена съвместна проверка със служители на Община Варна и I РПУ при ОД на МВР-Варна, съобщават оттам.

При извършената на терен проверка се установява замърсяване на площ от около 1 кв. м с битови и биологични отпадъци, включващи епруветки със залепени етикети с имена, пипети, маски за еднократна употреба и стъклени вакутейнери, пълни с кръв, информира БНР.

РИОСВ-Варна ще сезира РЗИ-Варна за определяне произхода на биологичният отпадък и Районна прокуратура за установяване на извършителя и предприемане на всички необходими мерки съгласно екологичното законодателство.

Директорът на РЗИ-Варна-д-р Дочка Михайлова съобщи по-късно в четвъртък, че инспектори вече са извършили проверка. Все още се установява дали фирмата, която изземва и транспортира биологичните отпадъци, или определено лечебно заведение, са отговорни за биологичното замърсяване. По думите на Михайлова, ако вина носи фирмата, извозваща подобни материали, то тогава случаят е от компетенциите на РИОСВ-Варна.

Михайлова уточни, че по намерените епруветки с етикети липсва обозначение на лечебно заведение.

Снимки: Видяно и чуто във Варна, Facebook, Петя Ефтимова



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ