Каракачанов: Защо бяха тези консултации, щом Радев направи това, което си бе решил

красимир каракачанов

„Честно казано не можах да разбера защо датата на изборите не е 28 март, както обяви президентът първоначално, но…дата като дата. Единственото, което трябва да бъде осигурено, е нормален честен изборен процес, на който да се осигури възможността на хората да гласуват. Покрай пандемията има много хора, които се притесняват и с основание. А най-вероятно най-притеснени ще бъдат членовете на секционните комисии.“

Това каза вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Не отидох на консултациите при Радев, защото отдавна съм в този народен цирк и ми е ясно, че каквото и да кажеш на едни подобни консултации, най-накрая ще стане това, което президентът е решил. И като гледам как завършиха консултациите, моята прогноза се потвърди. Накрая президентът си реши 4 април за дата, какъв бе смисълът при един път обявена дата да ходим на консултации“, допълни Каракачанов.

„Ако в последните години у нас има политическа формация, която говори, работи и прави нещо за българите в чужбина, това е ВМРО. Не знам обаче, защо се създава това впечатление, че те няма да могат да гласуват. Аз обаче не искам друго – това, което ДПС се опитва да лансира – да възстановим безразборното откриване на секции извън Европейския съюз. Това означава една друга държава да организира изборния процес и да определя колко депутати ще има в българския парламент. Имаше времена, в които имаше по 170-190 секции в Турция, включително в градове, които никой от нас не е чувал. Там се гласуваше на 120 процента“, убеден е той.

„Датата вече е определена, и вие като интелигентен човек имате ли идея как ще стане гласуване по пощата от Турция, Америка или Австралия – обърна се той към водещия Бойко Василев. – Убеден съм, че и тези, които го лансират, нямат идея. Ако се гласува по пощата в България, ще се случи една тотална манипулация. Европейски държави, които не могат да бъдат упрекнати в липса на демокрация започват да отменят машинното гласуване. Защо трябва да изпием Черно море, за да разберем, че е солено? У нас практиката в последните 30 години е да се променя законът малко преди тях по нечие усмотрение. Да променяме евентуални недъзи в изборното законодателство след вота. Защо не го направихме в последните 4 години? Къде бяха сегашните апологети на промяна в изборния закон?. Това сега е една политическа дъвка, която някой иска да си прави пиар и да се прави на добър.“

Той коментира и темата Република Северна Македония. По думите му, това е стратегическа за нас тема.

„Както казваше президентът Петър Стоянов, това е най-романтичната, но и най-трагичната – бих добавил аз, част от нашата история. Ние не можем да се съгласим с това, което се случва в Република Северна Македония, и никакви избори не са причината“, добави Каракачанов.

По думите му, договорите се подписват, за да се изпълняват. А за съжаление, в Република Северна Македония са смятали, че подписват договор, но могат да не го изпълняват.

„Там и до ден-днешен, въпреки всички превратности на времето, въпреки терора, който беше наложен след 44-та година в Титова Югославия, все още има много хора, които наричат себе си българи. Ние имаме морел и исторически ангажимент към тези хора“, коментира Каракачанов.

И уточни, че това правителство на Заев най-много търси компромиса. „Но когато направиш компромис към политиците в Република Северна Македония, те го възприемат не като жест на благородство, а като слабост и незаинтересованост“.

„Ние не искаме да се откажат от своята идентичност. Искаме нещо много просто: да бъдат така добри да създават своята идентичност оттогава, когато са възникнали условия за това“, заяви вицепремиерът.

Той беше категоричен, че не сме затворили вратата, но те трябва да коригират политиката си, да преосмислят това, което правят, и в дебатите и преговорите, които се водят между двете страни, разговорите продължават.

По темата за армията и похарчените средства, Каракачанов коментира, че армията не е похарчила нищо извън това, което е в бюджета. Освен това, са спестили 300 млн., които са оставили на разположение за пандемията от Ковид-19. Разходите които са направени, са гласувани още през 2018 година в българския парламент с проектите за модернизация.

„30 години армията не беше модернизирана и техниката не беше ремонтирана. Искате в същото време да привличаме кадрови военнослужещи да служат на техника, която не може да бъде използвана. 4 години по 10% се увеличават заплатите на българските военнослужещи. Няма авиационна платформа, която да не е ремонтирана. Същото и по отношение на сухопътните войски. Но не за сметка на заплатите на военнослужещите“, завърши министърът на отбраната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ