Трус в БСП: Нинова с погром в местните структури, Явор Куюмджиев скочи за реденето на листите: Брутален натиск, който граничи с мутренските времена

Корнелия Нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова беше горчивите плодове на мнимата си победа на първите вътрешнопартийни избори за председател на столетницата. Въпреки, че след два отказа да регистрира решенията на 50-я конгрес на партията за нейното преизбиране и избора на нов Национален съвет, Софийски градски съд по някакъв загадъчен начин все пак взе решение в полза на сегашното ръководство на БСП, местните структури дават яростен отпор. Както на манипулациите на Нинова, така и на опитите й да насади свои доверени хора по върховете им.

За последно това се случило в Разград и Търговище по време на заседанията на Областните съвети на партията, които трябваше да си изберат нови шефове, научи ПИК от отлично информирани източници от „Позитано“ 20.

Нинова и кликата й от партийната централа използвали изтъркана хватка, за да се опитат да прокарат протежетата си, като се разпореждали заседанията да се отлагат по веднъж и дваж, докато успет да нагласят пъзела в полза на своя човек. За последно преди 2 дни те настояли за поредното трето отлагане форума в Разград с още една седмица, но социалистите категорично отказали да продължат да участват в редения мач и обявили, че ще се съберат.

Тогава Нинова се разпоредила на хората си да саботират заседанието по изпитания метод, по който провалят кворума в Народното събрание, и отново да провалят избора на областен началник на социалистите в града. Новоналожените й протежета не отишли, но останалите събрали нужния кворум и от 12 души срещу 10 отсъстващи и преизбрали досегашния си председател Наско Атанасов.

Подобни сценки се разиграли и в Търговище. Там скандалът е стигнал неистови размери заради опитите от заседанието да бъде изгонен дългогодишният шеф на Областния съвет Явор Куюмджиев под натиска на члена на ИБ на БСП Иван Иванов. Той размахал някакво решение, според което имало нови правила за структуриране на областните съвети, които обаче са в пълен разрез с устава на партията. Въпреки необяснимото разрастване на броя на членовете на Областния свет от различни места и всевъзможните манипулации в Търговище не избират нарочения човек на Нинова, а общиснският председател на БСП д-р Светослав Стефанов.

Нещо подобно се случило и във Велико Търново, където отново била преизбрана Марияна Бояджиева. Както и във Видин, където социалистите препотвърдили доверието си към досегашния председател Митков Велков.

Във Враца, Монтана и Смолян обаче заседанията продължават да се отлагат по нареждане на „Позитано“ 20, тъй като схемата, която редят с протежетата на Нинова и кликата й, непрекъснато се провалят.

Лидерката стигала до анекдотични ситуации да се опитва на нови заседания да подменя вече избрани членове от делегатското събрание, които по право влизат в Националния и в Областните съвети, ако не са й удобни, както стана в Пловдив. Комисията начело с Кристиан Вигенин измисли нарушения в града под тепетата, за да може Националният съвет да изключи Георги Гергов от партията, макар той вече да го бе напуснал и това да е в пълен разрез с устава на столетницата.

По повод на събитията в Търговище Явор Куюмджиев обяви: „Както казах и на Иван Иванов, с тези действия на брутален натиск, който граничи с мутренските времена с огъване на правилата или даже арогатното им незачитане, с личния натиск върху хората, не се печелят избори. Ние сме заприличали на кошер с оси, които само се хапят и плюят отрова един срещу друг. Бившият лидер на столетницата Михаил Миков заяви, че „Нинова е прашинка в историята на БСП, която вятърът ще отвее“. Преди това кметът на Перник Станислав Владимиров, от когото тя се разграничи, коментира, че „тя е една злобна и отмъстителна жена“, която не може да бъде министър-председател.

Яростното противоборство между Нинова и противниците й, върху които тя оказва нечуван натиск, е заради предстоящото редене на листите за кандидат-депутати, които ще щурмуват 45-о Народно събрание на 4 април. Лидерката е предприела шеметни ротации на досегашните водачи или защото те не са нейни клакьори, или защото са се опозорили по места.

Един от най-верните й глашатаи Стоян Мирчев напримел от Силистра е акостирал начело на листата в София-област. Кристиян Вигенин, който се опозори в Ямбол, отива начело на листата в Пловдив-град, а в града първото място в листата яхва още по-опозореният бивш депутат и ортак на арестувания в Турция Митьо Очите – Бенчо Бенчев, Атанас Зафиров.

Разследваният за купуване на гласове Манол Генов ще се бори за място в парламента в Пловдив-област. Бившият мъж на сегашната жена на Румен радев – Георги Свиленски, ще измести от челната позиция в листата противничката на Нинова във Велико Търново Весела Лечева. Александър Симов пък е избягал от Кърджали в Благоевград. Дългогодишната кметица на Смолян с много висок рейтинг в града Доря Янкова, която въпреки Нинова оглави женската организация на БСП, пък вече нямало да води депутатската листа там за сметка на секретарката си Рабие Кьосева, която е протеже на лидерката.

Трансформациите в кандидат-депутатските листи страшно забавляват социалистите, които са се сблъсквали челно с методите на Нинова за манипулиране на избори и кадри, тъй като според тях, който в момента се съгласи да оглави листа на БСП за 45-я парламент, си купува фабрика на 8 септември. Червените нямат грам колебание, че с поведението и политиката си Нинова ще провали партията на предстоящите парламентарни избори, а това вече неминуемо ще й коства поста начело на БСП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ