След три часа спор: Общинският съвет в Пловдив реши да бутне Партийния дом!

Партиен дом Пловдив

В последната си за сезона общинска сесия съветниците в Пловдив отделиха цели три часа да спорят и накрая приеха с минимален превес решението бившият Партиен дом да се събори и на негово място да се построи сграда на Пловдивската опера.

Предложението бе внесено от Фондация „Дом за Пловдивската опера“, която търси от известно време парцел за построяване на сграда. Преди бившия Партиен дом за тази цел бе предложена палата в Международен панаир – Пловдив.

Построен през 1969 г., Партийният дом, както е наричан и до днес, се намира край голям мраморен площад, около който има и класически образец на социалистическата архитектура – Централна поща на Пловдив, сграда, типична за времето на Сталинизма – хотел „Тримонциум“ и един великолепен сецесион от началото на XX век – Гарнизонният клуб.

Впрочем в пълната си прелест последната си сграда е можела да бъде видяна до земетресението от 1928 година, когато са паднали двата изящни купола, които така и не са възстановени до днес.

След 1989 година Партийният дом е прехвърлен на Община Пловдив и там в момента се помещават офисите на общински и държавни служби.

Има различни аргументи за събарянето му. От това, че закривал гледката към Родопите, през – че в близост нямало достатъчно паркоместа, до – че с необходимите средства за реномирането му и още толкова пари, може да се построи нова опера.

Противниците на разрушаването на бившия Партиен дом също имат своите аргументи. Сградата е първата в България, проектирана и изпълнена със скелетно безгредова конструкция. Новаторска и уникална за страната ни е и покривната фалтова конструкция на Концертна зала, която е част от комплекса. Той е вдъхновен от архитектурата на Мис ван дер Рое и западноевропейския „Интернационален стил“, пример за който е например небостъргачът „Сигрем Билдинг“ в Ню Йорк.

От архитектурен проблемът обаче стана политически. Срещу събарянето на бившия Партиен дом се обявиха и членове и съмишленици на БСП, които още го припознават като своя централа.

Спорът вероятно ще има продължение. Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че възнамерява да проведе референдум за събарянето на бившия Партиен дом.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ