„Трябва да се ваксинираме, ако не искаме да живеем в изолация“

Летище

Цифрите категорично показват, че нещата стават по-добре, отколкото бяха. Общо взето в края на октомври – ноември картината беше изключително притеснителна. Мисля, че този път разумът отново надделя, отново се взеха навреме мерки, отново навреме се реорганизирахме. Този напрегнат момент е зад гърба ни. Броят на излекуваните е много по-голям от броя на заболелите. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС.

Проф. Габровски подчерта, че към днешна дата е доста по-притеснен.

„Причината е, че колегите от Западна Европа съобщават, че при тях нещата са много сериозни. Аз съм притеснен по две причини. Първо, защото в Западна Европа мерките бяха много по-тежки и сериозни, отколкото бяха тука. При нас дори и в най-строгите моменти режимът е бил относително либерален. Фактът, че въпреки тези строги мерки там се наблюдава нова вълна, наблюдават се отново препълнени болници, реанимационни отделения, за мен е безкрайно обезпокоителен момент“, коментира още той.

„Другата причина за безпокойство е, че при нас нещата идват малко по-късно. Всъщност, това, което се случва там сега, означава, че ние сме заплашени при нас да дойде малко по-късно. Според мен трябва да бъдем много внимателни. Един по-консервативен сценарий е по-добрият вариант“, предупреди проф. Габровски.

По повод споровете около ваксинирането, зам.-директорът на „Пирогов“ подчерта, че глобалният въпрос е трябва ли да се ваксинираме.

„За мен няма два отговора. Ако искаме да се справим с тази инфекция, единственият начин да го направим е чрез ваксинация. Установи се, че тя не дава траен имунитет. Т.е. колективният имунитет няма да сработи“, обясни той.

„Този вирус няма да си отиде от само себе си. За мен отговорът е категоричен – трябва да има ваксинация, ако не искаме да живеем с тези мерки на изолация“, категоричен е проф. Габровски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ