Мира Радева с лоша новина, причината раздухвана глупост от Манолова

Мира Радева

Обединител на нацията да говори непрекъснато как ще бъдат манипулирани изборите – това само руши устоите на демокрацията. Това каза социоложката доц. д-р Мира Радева.

Преекспонирана глупост, ще свали избирателната активност“, категорична е тя.

Социложката разкри и как рефренът „изборите ще бъдат манипулирани“, който беше подхванат масово от опозиционните партии, ще се отрази на усещането за демокрация и избирателната активност.

Ето какво още каза социоложката Мира Радева в интервю за Tribune.bg:

– Как упорито лансираната теза, че парламентарният вот ще се манипулира ще повлияе на избирателите?

– В политическия ни живот се повтаря една и съща фундаментална грешка. Всички политически играчи повече са концентрирани върху това да направят лошо на „другарчето“, отколкото да мислят как всички заедно да вървим напред. Това е огромен проблем и не от вчера.

Неслучайно в поговорката е казано „не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“, както и другата приказка за българите и казана в ада. Тук толкова много се работи срещу принципите на демокрацията, а тя е основана преди всичко на консенсус и взаимно доверие, върху разбирането, че заедно трябва да вървим напред.

При нас, за съжаление, много доминират частно-партийни и лични интереси, политиката се разбира не като работа за общо благо, а работа за лично облагодетелстване. Не казвам, че политиците в другите страни са идеални, но някак си обществото докато не приеме, че може да бъде управлявано по един честен начин и докато всички не поставят тази идея над всичко останало, винаги ще бъдем в този кюп.

За мен това президентът, тази фигура обединител на нацията, да говори непрекъснато как ще бъдат манипулирани изборите, това само руши устоите на демокрацията. Това е един публичен разпад, това е разпад на социалното, на идеята, че заедно можем да вървим някъде.

– Всички партии искат по-голяма избирателна активност, за да се смени модела. С внушенията за манипулации няма ли по-скоро да откажат хората да гласуват?

– Естествено. Аз преподавам в Пловдивския университет вече много години, доцент съм, непрекъснато говоря със студентите и след като моите студенти-социолози не са убедени, че изборите ще са честни, защо ще ходят да гласуват! Те вярват, че властта е недосегаема. Тази преекспонирана глупост, то е заиграване с незнанието на хората.

Дори Мая Манолова я слушам, това е възмутително, защото е доказуемо. Непрекъснато се казва – „те купуват циганските гласове“, но нали години наред съм правила изследване как гласуват т.н. „ромски секции“. Това изследване е върху реалния вот, просто вземате резултатите и ги сравнявате, и какво се оказва, че този, който най-много крещи, най-много се е опитвал да купува гласове.

Истината е, че тези секции винаги гласуват шарено и че това шарено гласуване винаги се отклонява в някаква степен от националния вот, но не е драматично. Най-силно присъствие там, дали заради близостта на идеологията, дали заради финансови подбуди, дали заради кариерно развитие, най-много в тези секции гласуват за ДПС. След това гласуват най-много за големите партии – за ГЕРБ и БСП, но няма да намерите нито една ромска секция, която 100% да е гласувала за една партия.

Тогава Мая Манолова да ми каже, че в София била загубила изборите, защото ромските секции били купени… Съжалявам, но да погледне статистиката. Според статистиката не може няколко големи секции да обърнат вота на София. Това е нелепо, защото се внушава на млади и компетентни хора, които могат да направят съответните проверки, на тях се внушава – „не се занимавайте“. Целта е политиката да се запази в определен кръг.

– Т.е. да се решава от твърдите ядра?

– Да, ще седнем, ще си решим. По същия начин беше руиниран образът на социологията, която за мен е много полезна наука за общественото мнение. Но когато ти внушаваш, че социолозите са продажни и то на дребно, и това го правиш сутрин, обед и вечер, хората спират да вярват. Те ще спрат да вярват на социолозите, но ще спрат да вярват и на политиците.

– Добре, казахте, че всичко е доказуемо. Ако вземем екзитполовете в деня на изборите, те в голямата си част съответстват на крайния резултат или са близко до него. Доказателство ли е това съвпадение, че манипулации не са подменили вота?

– Дори да е имало такива манипулации, те не могат, особено при пропорционалната система, да повлияят. При кметовете влияе и един глас. Но при избори на национално ниво, когато и самият Румен Радев бе избран с 60%, то е смешно да каже, че тези избори са манипулирани.

Много сте права, екзитполовете винаги съвпадат с окончателните резултати, а те се правят от различни агенции и дават отклонение от 1%, правят се представителни извадки. Но тук пак се заиграва, че социолозите са купени. Добре, те са купени от всички едновременно ли?! Значи всички са в общия заговор! Много безотговорно подобно говорене, защото рушим бъдещето си.

– „Атака“ говорят за разминаване с 600 000 гласа в списъците на ГРАО и ЦИК…

– Да, но това социолозите отдавна сме го казали. Отдавна предлагаме – направете, както е в западните страни, както е в Германия или Франция, направете активна регистрация. Защо спекулират с тези гласове? В чужбина живеят един милион българи, но те не искат да гласуват, защото са  интегрирани в други общности. Гласовете, които идват от чужбина са 50, 60, 100 000 гласа. Ние турските гласове не ги искаме, искаме западноевропейските и американските, но те системно не гласуват – защото трябва да се преместят и защото не им е важно. Това са хора с друг дневен ред и мислят за бъдещето си по друг начин, не като българи. Но това трябва да се разбере.

– Резултатът от всички тези внушения според вас?

– Намалена избирателна активност. То винаги така действа. Имайте предвид, обаче, че тази активност, която отчитаме, не е истинската, защото нямаме активна регистрация. Докато не се направи активна регистрация, винаги ще има тези разминавания. Те идват от това, че в списъка на ГРАО аз се водя, че ще гласувам  в Лозенец, а аз решавам, че ще гласувам в Бели Искър – например. И се получава така, че там присъствам в основния списък, а в Бели Искър – в допълнителния списък.

Така един и същи човек се води два пъти избирател и това вместо да намали бройките на реалните гласоподаватели, то ги увеличава, защото тези хора се явяват в плюс на основния списък, защото няма кой да ги изчисти. И когато се обърнем към ЦИК, дори сега го слушах говорителя на ЦИК, и кажем „дайте… изчистете…“, те отговарят „нямаме законова основа“. Законодателят не им дава законодателни правомощия, т.е. законодателят е този, който трябва да каже – „край, правим активна регистрация, за да видим колко са реалните гласоподаватели“. Я излязат 5 млн., я не.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ